Ljubljana: Vanjskopolitički odbor podržao Ropa i Rupela

VANJSKOPOLITIČKI odbor slovenskog parlamenta u srijedu je na zatvorenoj sjednici podržao stajališta svoje vlade i ministarstva vanjskih poslova koja su zadnjih dana u pogledu mogućeg proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranu od strane Hrvatske iznosili premijer Anton Rop i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

"Odbor podržava gledište da je Slovenija cijelo vrijeme u nekadašnjoj SFRJ i cijelo vrijeme nakon njezina raspada imala neposredan teritorijalni izlaz na otvoreno more. Zato ona ima pravo i na epikontinentalni pojas i na isključivu ekonomsku zonu", izjavio je nakon sjednice predsjednik odbora Jelko Kacin, dodajući da je potrebno konačno primijeniti parafirani sporazum o granici Drnovšek-Račan i da se prije toga u Jadranskom moru ne mogu proglašavati nikakve zone.

Slovenski premijer Anton Rop u srijedu je u više medijskih istupa potvrdio da Ljubljana ostaje na poznatim pozicijama oko hrvatskog stajališta glede proširenja jurisdikcije u Jadranskom moru, kako u pogledu prava na izlaz na otvoreno more, tako i u pogledu tvrdnji da i sama ima pravo proglasiti takvu zonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rop je međutim naveo kako to ne bi bilo "europsko rješenje", te da će se s Hrvatskom pokušati naći dogovor na razini stručnjaka na sastanku koji je najavljen za 16. rujna.

"Slovenska pozicija u pogledu zaštite naših vitalnih interesa je jedinstvena i podržavaju je sve stranke. Slovenska vlada odlučna je u namjeri da te interese štiti. No, s druge strane, potreban je i dogovor s Hrvatskom koja jest i ostat će susjedna država, zato s njom moramo razgovarati i tražiti zajednička rješenja", rekao je Rop u srijedu navečer u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Prije toga, na konferenciji za novinare, Rop je rekao da je odluka o eventualnom vraćanju ambasadora Petera Bekeša u Zagreb nakon konzultacija u nadležnosti ministra vanjskih poslova. Po njegovoj ocjeni, sastanak eksperata dviju država 16. ovog mjeseca prva je prilika da se spor nastao hrvatskim najavama o proglašenju ekonomske zone izgladi, a Slovenija će u okviru Europske unije i preko Jadransko-jonske inicijative predložiti i rješenje prema kojemu bi o Jadranu u cjelini s ekološkog i ribarskog aspekta brinule sve "jadranske države".

Rop je rekao da Slovenija zbog europskih pravila neće proglašavati isključivu ekonomsku zonu na Jadranu, pa to očekuje i od Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara