Loma Ilije Vukorepa iz Kassela dobila svjetske arhitektonske nagrade

NJEMAČKI arhitektonski tim "Loma", kojega je član i suosnivač hrvatski državljanin Ilija Vukorep, dobila je nedavno dvije ugledne međunarodne nagrade za arhitekturu.

Njemačko arhitektonsko društvo (Bund Deutscher Architekten - BDA) objavilo je 20. siječnja da je ?Loma? dobitnik priznanja ?Dobrim građevinama 2004?, koje će biti svečano uručeno 3. ožujka u njemačkom gradu Bielefeldu.

U prosincu "Lomi" je u londonskom Kraljevskom institutu za britansku arhitekturu uručena ?AR+D pohvala?, koja slovi kao najvažnija arhitektonska nagrada za mlađe autore u svijetu.

"Loma" je nagrade dobila za 1998. raspisan međunarodni natječaj za rekonstrukciju srednjovjekovne ruševine u blizini grada Vlothoa u Njemačkoj. ?Ruševinu je trebalo suvremeno rekonstruirati, tako da ponovno postane važnom povijesnom znamenitosti nad gradom?, izjavio je Vukorep.

Po njegovim riječima osim rješenja za opću obnovu zadaća je bila redefinirati samostojne objekte u snažne identifikatore toga mjesta: tvrđavu, televizijski toranj, most, balkon, bunarski poklopac i terasu. ?Projekt je završio 2002., tako da se ti objekti spajaju kao puzle u cjelovitu novodefiniranu srednjovjekovnu znamenitost. Sada je to poznato izletište koje je dobilo važne arhitektonske nagrade?, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za ovogodišnju nagradu ?AR+D? među više stotina kandidata natjecale su se dvije skupine iz Hrvatske ? Penezić and Rogina s tri i Nomad d.o.o. s jednim prijedlogom.

"Loma" je 2001. pobijedila na Međunarodnom arhitektonskom natječaju ?Europan 6?. Između 67 ponuđenih lokacija iz Europe odabrali su i lokacije Crnicu i Dragu u Šibeniku i ponudili cjelovito rješenje.

?Nažalost, Šibenik do sada nisu zanimala naša rješenja?, kaže Vukorep.

Ekipa je zajedno počela raditi 1994. u Kasselu (Njemačka), a "Loma" je službeno osnovana 1998. i uključuje zajednička rješenja iz arhitekture, urbanizma i pejsažne arhitekture, pod motom ?Interaktivna rješenja za 21. stoljeće?. Do sada je sudjelovala na 19 međunarodnih natječaja osvojivši 15 nagrada i priznanja.

Ilija Vukorep rođen je 1971. u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je arhitekturu na Sveučilištu u Kasselu 1995.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara