LONDON: NA TRAFALGAR SQUAREU POSTAVLJA SE HOTEL ZA PTICE

Njemački umjetnik Thomas Schuette u srcu će Londona, na samom Trafalgar Squareu u ljeto 2006. godine postaviti "Hotel za ptice": pet metara visoku skulpturu od šarenog pleksistakla koja će 18 mjeseci stajati na četvrtom postolju za spomenike na tom središnjem londonskom trgu.

Na Trafalgar Squareu su četiri postamenta, na jednom od kojih kao najpoznatija skulptura stoji kip lorda Nelsona. Jedan je prazan od 1841. godine i već nekoliko godina koristi se kao jedna od najvažnijih platformi suvremene umjetnosti u Britaniji.

Na javnom natječaju za odabir umjetnika koji će u sljedećem razdoblju izlagati na tom prestižnom forumu, Schuetteov "Hotel za ptice" odabran je među više desetina radova pristiglih iz cijelog svijeta.

Schuetteov rad izgleda poput arhitekturne makete napravljene od tri organski spojena bloka. Odgovara otprilike visini samog postamenta a sastoji se od zgrade s 21 katom, velikim predvorjem i još jednim osmokatnim elementom koji viri preko postamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Slojevita, misteriozna i blistava poput višebojnog dragulja, Schuetteova utopijska vizija arhitekture snažno će djelovati na trgu", prognozira Andrea Schlieker, kuratorica Odbora za izbor skulpture na četvrtom postamentu.

Dio vizualnog eksperimenta bit će i golubovi na Trafalgar Squareu. Dvosmisleno ime Schuetteova djela, Hotel za ptice, anticipira već interakciju umjetničkog djela i krilatih stanara trga: fraza "for the birds" (za ptice) znači "beskorisno, bezvrijedno", ali se može i doslovce shvatiti kao hotel za ptice.

Britanski tisak Schuetteovo djelo ocjenjuje kao žestoku kritiku bezlične arhitekture u velegradovima. Sam Schuette uvjeren je da će njegovo djelo naići na dobru recepciju u Londonu jer, kako sam kaže, London je blagoslovljen modernim i postmodernim građevinama među kojima će i "Hotel za ptice" naći svoje mjesto.

(Hina) xsd ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara