London: Početna cijena Joyceova pisma u Christie´s 30.000 funti

PISMO napisano u rujnu 1905. u kojemu James Joyce nudi svoju zbirku novela "Dublinci" izdavaču Williamu Heinemannu u srijedu će biti ponuđeno na javnoj dražbi u londonskom Christiesu, a početna cijena bit će 30.000 funti.

Poznato je da je Heinemann nešto ranije odbio objaviti autorovu zbirku pjesama "Komorna glazba", te je namjeravao odbiti i "Dublince". Spomenuto je djelo, niz novela koje ilustriraju razne aspekte života u irskome glavnom gradu i jedno od autorovih najpristupačnijih djela, objavljeno tek 1914.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo je, kako tvrde znalci, dio jedne od najvrjednijih kolekcija 20. stoljeća, u vlasništvu Quentina Keynesa, praunuka znanstvenika Charlesa Darwina i nećaka poznatog britanskog ekonomista Johna Maynarda Keynesa.

Kolekciju čini oko 5.000 knjiga, zatim dokumenti s putovanja, te dokumenti o prirodnim znanostima, što ih je tijekom života prikupio Quentin Keynes. Među ostalim, na dražbi će biti ponuđeno i pismo istraživača Afrike Davida Livingstonea iz svibnja 1865. godine upućeno sir Thomasu MacLearu, kraljevskom astronomu Opservatorija u Cape Townu. Početna cijena pisma bit će 20.000 funti, a procjenjuje se da bi cijela kolekcija mogla postići cijenu od najmanje tri milijuna funti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara