54.224.91.58 US
 

Lufthansin predsjednik optimističan za 2004. godinu, očekuje porast u interkontinentalnom prometu

Piše:
četvrtak, 13.5.2004. 10:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

LUFTHANSIN put prema vrhu nastavio se i u prvom kvartalu 2004. godine. Ofenzivni pristup strategiji proizvoda i kvalitete predsjednika uprave g. Wolfgang Mayrhubera dodatno je unaprijeđen. Uz kontinuirano snižavanje troškova, Lufthansa je paralelno ulagala u flotu, usluge i aktivni portfolio-management. "Postali smo bolji i efektivniji", naglasio je Wolfgang Mayrhuber na prezentaciji poslovnih rezultata za prvi kvartal ove godine. Lufthansa je postavila smjernice za očekivani rast zračne industrije. "Branša se vidno oporavlja, a Lufthansa se kao vodeći zračni prijevoznik dobro pripremila za rast". Mayrhuberov cilj je daljnji rast u profitabilnom segmentu interkontinentalnog prometa. Ovaj cilj Mayrhuber želi ostvariti vlastitim snagama i u suradnji sa svojim partnerima. Uz primjenu tog koncepta Lufthansa svojim putnicima želi pružati najvišu razinu kvalitete i najširu mrežu destinacija.

Osim toga, Lufthansa dosljedno unaprjeđuje svoj plan aktivnosti i proces restrukturiranja poduzeća LSG i Thomas Cook. "U budućnosti ćemo se još više ravnati prema ekonomskim i strateškim kriterijima", objasnio je predsjednik uprave. "Prodaja poduzeća Amadeus i LGM kao posljedica aktivnog portfolio-managementa odraz je jasno definirane strategije: Koncentriramo se na ključna područja naše djelatnosti". Nakon uspješnih sklopljenih tarifnih ugovora za posade 80 zrakoplova poduzeća Lufthansa CityLine, započeli su pregovori sa sindikatima iz drugih područja.

U tradicionalno najslabijem prvom kvartalu Lufthansa je ponovno pokazala svoje snage. "Nakon operativnog gubitka u iznosu 419 mil. eura u prvom kvartalu prošle godine, ove smo godine sa poslovnim rezultatom od - 116 mil. eura ostvarili značajno poboljšanje. Rezultat prvog kvartala dodatno je učvrstio našu poziciju među vodećim svjetskim zrakoplovnim kompanijama", istaknuo je Mayrhuber. Poslovni rezultat koncerna porastao je za 418 mil. eura na 62 mil. eura, što je također znatno poboljšanje.

Lufthansine prognoze za tekuću godinu su optimistične. Lufthansa već sada profitira od rasta konjunkture u Aziji i SAD-u. "Europska potražnja također pokazuje tendenciju rasta. Mi smo dovoljno fleksibilni i dovoljno brzo reagiramo kako bismo iskoristili prilike za rast", naglasio je predsjednik uprave Lufthanse. Na temelju aktualnih pokazatelja Lufthansa očekuje pozitivan razvoj poslovanja. Do kraja godine Lufthansa na razini koncerna računa sa pozitivnim rezultatom poslovanja.

1. kvartal 2004 u brojkama

U 1. kvartalu 2004. godine koncern Lufthansa ostvario je promet u iznosu 3,9 mlrd. Eura, što je bilo za 5,2% više nego u istom razdoblju prošle godine. Zrakoplovne kompanije koncerna kontinuirano su prilagođavale kapacitete potražnji, što je znatno povećalo iskorištenost Lufthansinih zrakoplova. Optimiranje mreže destinacija i pozitivan razvoj prosječnih prihoda u putničkom prihodu povećali su prihod iz prijevozničke djelatnosti za 10,5% na 2,9 mlrd. Eura. Ostali prihodi poduzeća porasli su za 44,1% na 588 mil. Eura. Ova stavka sadrži knjiženu dobit iz prodaje udjela u poduzeću Amadeus Global Travel Distribution S.A. u iznosu 292 mil. Eura.

Snižavanje troškova u svim djelatnostima smanjilo je poslovne rashode za 3,6% u odnosu na prošlu godinu na 4,3 mlrd. Eura. Izdaci za zaposlene
sniženi su za 0,5%. Za gorivo je Lufthansa potrošila 339 mil. Eura, što je 1,5% više nego prošle godine. Bez mjera osiguranja cijena troškovi koncerna bili bi veći za 36 mil. eura.

Operativni rezultat za prva tri mjeseca iznosio je - 116 mil. Eura, što je znatno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, kada je Lufthansa ostvarila
operativni gubitak u iznosu - 419 mil. Eura. Rezultat poslovanja na razini koncerna iznosio je 62 mil. Eura u odnosu na -356 mil. Eura u istom
razdoblju prošle godine. Neto-kreditna zaduženost ostala je s iznosom od 663 mil. Eura i dalje na niskoj razini. Lufthansa je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ulaganja u iznosu 650 mil. Eura. Od toga je 562 mil. Eura uloženo u modernizaciju i proširivanje flote.

Prognoze o budućem razvoju

Ova vijest i izvještaj sadrže podatke i prognoze, koje se odnose na budući razvoj koncerna Lufthansa i pripadajućih društava. Prognoze je Lufthansa donijela na temelju trenutno raspoloživih podataka. Ukoliko se prognozirane pretpostavke ne ostvare, tj. ukoliko se pojave nepredviđeni rizici, stvarni rezultati mogu odstupati od očekivanih rezultata.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije