Lynne Montgomery skandalom srušila muževu karijeru

Lynne Montgomery skandalom srušila muževu karijeru

ZA WILLIAMA MONTGOMERYA diplomatska karijera je zauvijek završena. Iznenadna odluka o umirovljenju iz State Departmenta uslijedila je nakon što se Montgomeryeva supruga Lynne fizički obračunala s tajnicom u veleposlanstvu. Lynne i Biljanu Jović razdvajali su marinci.

William Montgomery na dužnosti u veleposlanstvu u Beogradu trebao je ostati još devet mjeseci. No, nakon diplomatskog skandala koji se dogodio još prošlo ljeto kad se njegova supruga fizički obračunala s njegovom tajnicom, karijera uspješnog diplomata koji je srušio Tuđmanov i Miloševićev režim je završena.

Detaljnu priču o skandalu koji se dugo zataškavao najprije je objavio njemački Der Spiegel, a zatim i Sunday Times.

Prema informacijama do kojih je došao londonski list, a koje prenosi tjednik Globus, Lynne se ranije nego što je bilo predviđeno iz Cavtata, gdje par ima kuću, vratila u Beograd.

Kada je nazvala muža, na mobitel se javila njegova osobna tajnica, američka državljanka srpskog porijekla. Lynne je sva u šoku odjurila u veleposlanstvo i fizički napala Biljanu Jović.

Strgnula joj je bluzu i polila je vodom, istovremeno bacajući po veleposlanstvu sve što joj se našlo pod rukom. Montgomery je pokušao razdvojiti suprugu i tajnicu, što mu nije pošlo pod rukom.

Prema pisanju Der Spiegela, dvije raščupane i izgrebane žene koje su usred veleposlanstva jedna drugoj potrgale košulje uspjeli su razdvojiti dežurni marinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biljana Jović cijeli je slučaj prijavila nadređenima u Washington, gdje joj je obećano da se slično više neće ponoviti.

U veleposlanstvu u Beogradu Globusu su izjavili da nemaju nikakvih komentara na priče koje su objavljene oko tučnjave.

Lynne Montgomery je za Sunday Times je izjavila da se radi o "čistim podmetanjima i glupostima kojima se želi diskreditirati njezina supruga i nju osobno".

Lynne je priznala da je bilo "određenih nesuglasica s tajnicom Biljanom Jović", no nije rekla o kakvim se nesuglasicama radilo.

U Beogradu se o skandalu javno ne govori. Globusovi izvori tvrde da se nakon napisa u Der Spiegelu i Sunday Timesu bračni bar Montgomery ne pojavljuje na primanjima i društvenim događanjima.

Naglo i prijevremeno slanje iskusnog diplomata i stručnjaka za Balkan u mirovinu nije običaj u State Departmentu.

Nakon 30 godina u diplomaciji, od kojih je četiri proveo u Zagrebu, William Montgomery očekivao je da će mu sljedeća adresa biti u Moskvi. Sada je sasvim izvjesno da odlazi iz politike. Navodno se namjerava baviti consultingom i pomagati američkim tvrtkama da uđu u europski jugoistok. Isto tako, otvoreno planira povratak u diplomaciju.

U State Departmentu Montgomeryu zamjeraju što se previše vezao u zemlju gdje obnaša dužnost, a od američkih diplomata se očekuje sasvim suprotno. U SAD-u su mišljenja da je poznati par pretjerao u tom smislu, a također su vrlo nezadovoljni onim što u Srbiji događalo zadnjih mjeseci. Prevladava mišljenje da se izborni trijumf srpskih radikala nije smio dogoditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara