23.20.7.34 US
 

Madrid domaćin donatorske konferencije o Iraku

Piše:
srijeda, 22.10.2003. 13:11
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DONATORSKA konferencija za Irak, koja treba u četvrtak u Madridu okupiti predstavnike 58 zemalja i 19 međunarodnih organizacija, ima ambiciozni cilj stvaranja gospodarskog okvira koji će omogućiti obnovu Iraka, razrušenog ratovima, pogođenog 10-godišnjim međunarodnim sankcijama i 20-godišnjom diktaturom Sadama Huseina.

Prije početka dvodnevne konferencije, koju će u četvrtak otvoriti glavni tajnik UN-a Kofi Annan i predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn, određene su potrebe Iraka koje se za razdoblje od 2004. do 2007. godine procjenjuju na 56 milijardi dolara. Samo za iduću godinu Iraku će trebati 17,5 milijardi dolara, procjenjuju stručnjaci.

Tu su procjenu napravili Svjetska banka i UN, a određeno je i 14 prioritetnih sektora (među kojima su infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, radna mjesta, poljoprivreda), dok bi veliki dio novca dobila Privremena uprava koalicije za druga ključna pitanja poput sigurnosti, naftne industrije i okoliša.

Organizatori konferencije ne očekuju da će na sastanku u Madridu biti prikupljen sav potreban iznos za obnovu Iraka.

Zemlje donatori nisu se u velikoj mjeri odazvale pozivu američkog državnog tajnika Colina Powella za pomoć Iraku, a najveću pomoć dosada su pružile zemlje koje su sudjelovale u vojnoj intervenciji rušenja režima Sadama Huseina.

Dosada preuzete obveze raznih zemalja - SAD je Iraku dodijelio 20 milijardi dolara od čega je polovica tog iznosa u kreditima, Japan 1,5 milijardi dolara za 2004. godinu, te daljnjih 3,5 milijardi dolara za razdoblje od 2005. do 2007. godine u obliku zajmova, Velika Britanija 910,6 milijuna dolara za razdoblje od travnja 2003. do ožujka 2006. godine, Španjolska 300 mlijuna dolara za razdoblje od 2003. do 2007. godine, Kanada 220 milijuna dolara za razdoblje od 2003. do 2008. i Europska unija 233 milijuna dolara za 2004. godinu - neće moći odgovoriti na sve potrebe Iraka.

Na Konferenciji u Madridu u četvrtak će predstavnici privremene iračke vlade, kao i predstavnici 58 zemalja govoriti o 14 prioritetnih sektora koje su odredili Svjetska banka i UN. Ministarska konferencija u petak bit će prigoda da svaka zemlja objavi s kolikim će iznosom sudjelovati u obnovi Iraka.

Jedan od konkretnih rezultata konferencija trebalo bi biti stvaranje Multilateralnog fonda kojim će upravljati Svjetska banka i UN.

U četvrtak će se paralelno odvijati i konferencija privatnog sektora a čiji je cilj, prema španjolskoj vladi, "istaknuti da je Irak zemlja koja nudi velike pogodnosti privatnom sektoru".

Na marginama konferencije, više mirotvornih organizacija demonstrirat će u više španjolskih gradova protiv "okupacije Iraka".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije