54.166.172.33 US
 

MANJI BROJ POČINITELJA PREKRŠAJA U ZADNJE DVIJE GODINE

Piše:
nedjelja, 4.4.2004. 10:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Broj okrivljenih počinitelja prekršaja u posljednje dvije godine je u padu, a to se odnosi i na punoljetne i maloljetne počinitelje, kao i na pravne i odgovorne osobe, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Lani je okrivljeno oko 400 punoljetnih osoba manje nego 2002. kada ih je bilo više od 250 tisuća. Riječ o padu od samo 0,2 posto, no u usporedbi s 2001. to je za gotovo 30 tisuća manje prijavljenih.

Podaci za zadnje dvije godine govore da se petogodišnji trend stalnog rasta broja okrivljenih, od 1997. do 2001., ne samo zaustavio, već i 'preokrenuo'.

Maloljetnih počinitelja prekršaja bilo je 11 tisuća, oko dvije tisuće manje nego 2002., odnosno tri tisuće manje nego 2001.

Trend pada broja prekršitelja zabilježen je i kod pravnih i odgovornih osoba - prije tri godine bilo ih je više od 26 tisuća, a lani 20 tisuća.

Od ukupno okrivljenih punoljetnih počinitelja (249.973), 166.531 proglašeno je krivima, što je 1.656 manje nego prethodne godine.

Lani je počinjen najveći broj prekršaja iz područja sigurnosti na cestama, kao i ranijih godina. Takvih je prekršaja bilo više od 111 tisuća. Iz područja gospodarstva bilo ih je gotovo 50 tisuća, javne sigurnosti gotovo 30 tisuća, a javnog reda i mira 43 tisuće.

Najveći broj prekršitelja, gotovo 139 tisuća, osuđen je na novčanu kaznu, 27 tisuća prošlo je samo s ukorom, a zatvorom je kažnjeno 1.746 prekršitelja. Oko 166 tisuća osoba u prekršajnom je postupku proglašeno krivima, a 83 tisuće je oslobođeno krivnje za prekršaj. Odbačeni su zahtjevi za prekršajno kažnjavanje u 12 tisuća predmeta, a obustavljeno je gotovo 71 tisuća prekršajnih postupaka.

Maloljetnih počinitelja prekršaja je prošle godine bilo 2.216 manje nego li prethodne, a od ukupno 11.050 prijavljenih krivim je proglašeno 6.500, što je za 1.525 manje nego li godinu dana ranije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najviše je maloljetnih počinitelja prekršilo propise o sigurnosti u cestovnom prometu, javnoj sigurnosti i javnom redu i miru. Ukorom je kažnjeno najviše maloljetnika - njih 5.537, ostali su kažnjeni novčano ili opomenuti, a u zatvoru je završilo 40 maloljetnika.

Lani je prijavljeno 20.003 pravnih i odgovornih osoba, što je 2.267 manje nego 2002. Najviše je prijavljenih zbog gospodarskih i financijskih prekršaja. Za prekršaje ih je odgovaralo 10.379, odnosno 3.146 manje nego u prethodnoj godini. I pravnim i odgovornim osobama najviše je izrečeno novčanih kazni, u više od 70 posto slučajeva, a u ostalima su kažnjeni ukorom.

Ineče, od rujna prošle godine pri Ministarstvu pravosuđa vodi se cjelovit popis svih pravomoćnih prekršajnih kazni koje su izrekli sudovi i upravna tijela.

Evidencije o prekršajnim kaznama, koje su odvojeno vodili prekršajni sudovi i upravna tijela, tako su po prvi put objedinjene na jednom mjestu. Umjesto prijašnjeg dugotrajnog dopisivanja putem Ministarstva pravosuđa da bi došlo do podataka o nečijem prekršajnom kažnjavanju, nadležno tijelo te podatke može saznati odmah uvidom u kompjutorski vođenu evidenciju.

Ona se vodi i za osobe kojima je uz kaznu izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene prekršajem, a neupisuju se globe, mjere upozorenja i odgojne mjere.

Podaci iz evidencije službena su tajna i ne mogu se izdavati građanima, već samo tijelima nadležnim za vođenje prekršajnog postupka. Njima je dopušten uvid u evidenciju samo za one sankcije koje su izrekli, primjerice Carini za carinske prekršaje, a sudovima ili MUP-u za prometne kazne.

Podaci iz evidencije brišu se ovisno o zakonskom roku za nastup rehabilitacije, što je kod prekršaja uglavnom nakon dvije godine, a jednom izbrisane podatke više nitko nemože dobiti na uvid.

(Hina) xso yso

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije