Mario Marot ponovo izabran za predsjednika zajednice udruga roditelja poginulih branitelja

Dosadašnji predsjednik Mario Marot, danas je ponovo izabran na čelno mjesto Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata koja okuplja 48 udruga i ima 6582 člana.

Članovi Zajednice sa 7. su redovitog i izbornog Sabora poručili da žele pridonijeti vraćanju dostojanstva hrvatskim braniteljima te izradi trajnog, pravednog i održivog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Marot je istaknuo da u posljednjih godinu dana njihov stalni tihi prosvjed nije prestao jer još nisu ukinute odredbe Zakona o porezu na dohodak prema kojima im se oporezuju mirovine koje primaju po osnovi pogibije svoje djece.

Po starom zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na te mirovine nije bio obračunat porez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Marot je dodao da otvoren pristup braniteljima i stradalnicima, želja za kvalitetno i žurnije rješavanje nagomilanih životnih problema te preustroj Ministarstva branitelja daju nadu da predizborna obećanja HDZ-a nisu bila lažna i u svrhu dobivanja glasova.

Rekao je da Zajednica još nije dobila odgovor iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti o budućem financiranju i poručio ministrici Jadranki Kosor koja je nazočila Saboru da se nada kako će imati sluha za njihove potrebe, koje, rekao je, "ne opterećuju previše državni proračun".

Ministrica Kosor naglasila je da je u pripremi novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja te da Ministrstvo finacija razmatra njihove zahtjeve u kojima traže da se prestane s oporezivanjem mirovina koje primaju po osnovi pogibije njihove djece. Također je istaknula da se u Ministarstvu branitelja intenzivno radi na povratu dugova i razlika koje su nastale iz predhodnih godina, te da je za to predviđeno oko 240 milijuna kuna.

(Hina) xaš ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara