54.81.71.8 US
 

MASNOĆA U HRANI NIJE POVEZANA S POVEĆANIM RIZIKOM ZA MOŽDANU KAP

Piše:
ponedjeljak, 6.10.2003. 14:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Hrana koja sadrži masnoće ne pridonosi moždanoj kapi, tvrde američki znanstvenici nakon novog istraživanja. L

Iako su priznali da su nužna dodatna istraživanja, istraživači s Medicinskog fakulteta Feinberg sveučilišta Northwestern u Chicagu zaključili su da je visoki tlak najvažniji rizični faktor za moždanu kap ali, za razliku od srčanih bolesti, masnoće nemaju nikakav utjecaj.

Kolesterol u krvi, rekao je dr. Ka He s čikaškog sveučilišta, najvjerojatnije nije rizični faktor za moždanu kap.

Rezultati istraživanja temelje se na proučavanju 43.730 zdravih muškaraca srednje dobi koje je trajalo 14 godina. Moždanu kap imalo je 800 ispitanika.

Rezultate istraživanja objavio je British Medical Journal.

Da bi se izbjegla moždana kap, autori studije preporučuju snižavanje krvnog tlaka, redovito vježbanje, nepušenje, umjereno konzumiranje alkohola i održavanje normalne težine.

Oko dvije trećine pacijenata pogođenih moždanom kapi stariji su od 65 godina. Među znakovima moždane kapi su iznenadna omamljenost i neosjetljivost jednoga dijela tijela, zbunjenost, otežan govor, vrtoglavica i jaka glavobolja.

(Hina) vk dgk

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije