23.20.245.192 US
 

MasterCard Europe u Hrvatskoj: Rast svih pokazatelja poslovnog uspjeha u 2003.

Piše:
petak, 16.4.2004. 10:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MASTERCARD Europe ostvario je u Hrvatskoj u 2003. daljnji rast u svim pokazateljima uspjeha u industriji kartičnog poslovanja. 

"Broj korisnika kartica MasterCard i Maestro ubrzano raste, pa je tako u prosincu 2003. MasterCard Europe u Hrvatskoj izbrojao više od 3 milijuna kartica. Hrvati su samo MasterCardom napravili više od deset milijuna transakcija u 2003. godini. Samo u četvrtom kvartalu, ukupan promet karticama MasterCard i Maestro iznosio je preko 1,3  milijardi USD. Sve to potvrđuje rezultate naših istraživanja, koja pokazuju da Hrvati, u okviru regije, prednjače prema učestalosti korištenja kartica, poznavanju kartičnih proizvoda i iskustvu u njihovom korištenju", kaže Zdenek Houser, glavni manager MasterCarda Europe za Hrvatsku i Mađarsku.

Penetracija kartica u Hrvatskoj je značajna, što potvrđuje broj Maestro kartica u Hrvatskoj, koji je u posljednjem kvartalu 2003. prešao 3 milijuna, ostvarivši rast od 22,46% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Po tom pokazatelju Hrvatska, zemlja s najmanje stanovnika u regiji, ostavila je iza sebe Mađarsku, Republiku Češku i Slovačku. Posebno je zanimljiv podatak da stanovnici mnogih zemalja razvijene zapadne Europe imaju manje Maestro kartica od Hrvatske – primjerice, Danska, Francuska, Irska, Norveška, Švedska.

Ukupni promet karticom MasterCard u Hrvatskoj 2003. iznosio je preko 810 milijuna USD, što predstavlja rast od 8,7% u odnosu na 2002. Broj transakcija iznosio je 10,38 milijuna, odnosno 13,9% više nego 2002. Po tom pokazatelju iza Hrvatske se nalaze zemlje s većim brojem kartica i stanovnika, kao što su Rusija, pa čak i razvijenije belgijsko kartično tržište.  Ukupan broj kartica MasterCard u Hrvatskoj 2003. prešao je 290 tisuća, što predstavlja rast od 25,2% u odnosu na 2002.

U cilju još sustavnijeg praćenja trendova razvoja hrvatskog kartičnog tržišta i odgovaranja na potrebe hrvatskih korisnika kartica na najbolji mogući način, nedavno je osnovan Forum hrvatskih banaka principala, izdavatelja kartica MasterCarda Europe. Forum će djelovati kao podloga za rasprave o pitanjima vezanim uz hrvatsko kartično poslovanje, a članice su Dubrovačka banka, Erste & Steiermärkische Bank, Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Splitska banka, Varaždinska banka i Zagrebačka banka te MasterCard Europe.

Poslovni rezultati u svijetu

Širom svijeta, broj korisnika kartica MasterCard iznosio je preko 632,4 milijuna, dok je broj transakcija MasterCardom 2003. dosegao skoro 15 milijardi, generirajući promet od 1,27 bilijuna dolara.

Robert W. Selander, predsjednik i CEO MasterCarda International, izjavio je: “MasterCard je u 2003. ostvario vrlo dobre rezultate te napravio pozitivne pomake značajnim inicijativama kojima se strateški pozicionirao u cilju dugoročnog rasta. To se dogodilo unatoč globalnim događajima koji su imali značajan utjecaj na kartičnu industriju, kao što su slabljenje gospodarstva, izbijanje SARS-a te nestabilnost u mnogim regijama svijeta, što je utjecalo na potrošnju.”

“Vjerujemo da se MasterCard izdvaja naglaskom koji stavlja na odnose s klijentima. Naš je cilj pružiti našim klijentima nove prilike za rast i povećanje profitabilnosti”, rekao je on. 

Glavni pokazatelji uspješnog poslovanja za 2003. uključuju sljedeće parametre:

  • Korisnici kartica širom svijeta koristili su kartice MasterCard (ne uključujući Maestro and Cirrus®) za više od 15 milijardi transakcija, generirajući promet od 1,27 bilijuna dolara, što je povećanje od 5.9% u odnosu na 2002. To uključuje kupovinu karticom kao i podizanje gotovine;
  • Na kraju godine, gotovo 25.000 financijskih ustanova izdavatelja kartica MasterCarda širom svijeta izdalo je više od 632,4 milijuna kartica MasterCard, što je povećanje od 7.0% u odnosu na 2002; 
  • Broj debitnih kartica Maestro narastao je u 2003. na više od 520 milijuna u cijelom svijetu, što je povećanje od 13.8% u odnosu na 2002. Maestro se prihvaća na više od 10 milijuna trgovačkih terminala u 93 zemlje te na preko 900.000 bankomata obilježenih znakovima  MasterCard, Maestro i Cirrus širom svijeta;
  • MasterCard International je lider u industriji kartičnog poslovanja, s više od 150 milijuna MasterCard-, Maestro-, i Mondex®-smart kartica izdanih do kraja 2003. Više od polovice tih kartica uključuje korisne aplikacije za jačanje lojalnosti, digitalnu identifikaciju, e-ticketing, e-kupone ili mogućnosti pohrane osobnih podataka. Sve veći postotak tih kartica prilagođeno je sustavu EMV, što je pokazatelj sve većeg zamaha prijelaza na sustav EMV. Krajem 2003., MasterCard je sa svojim klijentima radio na više od 400 pojedinačnih implementacija chip tehnologije, što je udvostručenje u odnosu na broj projekata aktivnih krajem 2002;

Korisnici kartica mogli su zaključno s 31. prosinca 2003. koristiti kartice MasterCarda na više od 22 milijuna lokacija širom svijeta. To obuhvaća trgovačke lokacije, bankomate i druge lokacije na kojima se može podići gotovina.

U Europi, promet MasterCardom prošle je godine narastao za 13.5% iznosivši 316,1 milijardi američkih dolara. Broj izdanih kartica narastao je u 2003. za 15.5% u cijeloj Europi na preko 100 milijuna kartica MasterCard.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije