Matica hrvatska Karlovac proslavila svoju i Mihalićevu obljetnicu

Matica hrvatska Karlovac proslavila je večeras 14. obljetnicu obnovljenoga rada, i to proslavivši jedan drugi jubilej, 50 godina pjesničkoga stvaralaštva Slavka Mihalića.

Na svečanosti u karlovačkom Gradskom kazalištu "Zorindom", kojoj je prisustvovao i Slavko Mihalić, predstavljena je njegova nova zbirka pjesama "Močvara" i pretisak prve zbirke iz 1954. "Komorna muzika".

Zbirku dvanaest pjesama "Komorna muzika" akademik Josip Bratulić, član Glavnog odbora Matice hrvatske, nazvao je međašem i zlatnim trenutkom hrvatske književnosti, "jer temelj njegove književnosti nisu bile ceste i pruge nego ljudska ugroženost i ponor".

"Ne koristeći teške metafore kroz koje se jedva probijamo, već jednostavnim govorom govori svoju istinu i istinu svih nas", rekao je Bratulić. "Postojimo dok postoji jezik", kazao je Bratulić i ustvrdio da je upravo hrvatski jezik vodio Mihalića k mislima koje je izrazio pjesmom.

Prof. Neda Omrčen govorila je o mračnim temama i osjećaju samoće, straha, tjeskobe, mučnine, progonstva i poraza u najranijim Mihalićevim pjesmama. "One proizlaze iz vjerovanja pjesnika da se zlo, ako se imenuje, postupno smanjuje", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako je Slavko Mihalić izdao više od 20 zbirki pjesama, koje su prevedene na 30 stranih jezika, pravi domašaj Mihalićeva pjesništva ne leži u tim brojevima, nego u snazi pjesama, rekla je prof. Omrčen.

O radu Matice, koja je bila zabranjena 1972., govorio je potpredsjednik Glavnog odbora Matice hrvatske Stjepan Sučić. On je istaknuo da je hrvatska kultura i baština posebno važna sada, kada se gradi nova Europa. "Uspjet ćemo samo ako sami sebe budemo razumjeli i očitovali svoje kulturne vrijednosti, poput ovih večeras", rekao je Sučić.

O značenju rada Matice hrvatske u uvjetima pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji, te s tim u vezi vrlo važnom zadatku pomlađivanja Matice, govorio je tajnik Matice hrvatske Karlovac, Stanko Rožman.

Stihove Slavka Mihalića čitao je glumac Zlatko Crnković, a glazbeni program izveli su violončelist Željko Svaglić i pijanist Bogdan Gagić.

(Hina) xvh yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara