54.167.196.208 US
 

Matica sindikata javnih službi: Proračun nije razvojni ni reformski

Piše:
petak, 27.2.2004. 15:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Matica hrvatskih sindikata javnih službi ocijenila je u današnjem priopćenju da ovogodišnji državni proračun "nije razvojni i ni reformski".

Prijedlog proračuna je etički i politički korektan jer vlast ispunjava obećanja svim skupinama koje je tijekom izbora obećanjima pridobila - branitelji 22 posto veća sredstva, porodiljne naknade, umirovljenici 700 milijuna više, subvencije poljoprivredi itd.

Međutim, prijedlog proturječi osnovnom obećanju upućenom cijeloj Hrvatskoj jer to nije proračun koji može pokrenuti Hrvatsku, pa bi ga trebalo nazvati "Zakočimo Hrvatsku", smatra sindikat.

"Povećava se financiranje rada iz prošlosti, zasluga iz prošlosti, tegoba nastalih u prošlosti, a zanemaruje se orijentacija na budućnost i mladost, potiče se veće nagrađivanje zasluga, a ne rada, statičnost, a ne dinamika, društvo socijale, a ne društvo znanja".

Obrazovanje i znanost prestaju biti prioritet, i to u vrijeme prelaska cijeloga čovječanstva iz industrijskog društva u društvo znanja. Prošla vlast je poboljšala i stabilizirala financiranje znanosti, iako ne dostatno. Nova vlast pak odustaje od načela o povećanju udjela obrazovanja i znanosti u bruto domaćem proizvodu (BDP), tvrdi se u priopćenju.

Ukupno povećanje financiranja obrazovanja i znanosti od 5,8 posto dvostruko je manji porast nego prijašnjih godina. Učinak toga je tek praćenje rasta BDP-a, koji se u idućoj godini očekuje oko 5,7 posto nominalno.

Za znanost je izdvojeno 9,1 posto više sredstava nego što je izdvojeno lani, ali tek 4,5 posto više nego što je bilo planirano u protekloj godini. Podatak od 9,1 posto je posljedica izvanrednih okolnosti zbog kojih je rebalansom znanosti oduzet dio sredstava, a 4,5 posto je manje od rasta BDP-a.

Hrvatska napušta politiku trogodišnjeg sustizanja zemalja EU u izdvajanju za znanost i obrazovanje, i to u vrijeme kada u Europi alarmantno izbija problem zaostajanja u izdvajanju za znanost i tehnologiju u usporedbi sa SAD-om i Japanom.

Da bi se sustizalo Europu koja i sama zaostaje, potrebno je izdvajanje od 17 posto godišnje, a ne 4,5 posto.

Zakonom o izvršenju državnog proračuna više se ne predviđa povrat PDV-a znanstvenim ustanovama za kupnju opreme, što je vrijedilo protekle godine.

Nacionalna zaklada za znanost dobila je višestruko manje sredstava nego prethodnih godina, što znači da se odustaje od samog koncepta Nacionalne zaklade.

Sredstva predviđena za znanstvene novake upućuju da se ne predviđa pojačano primanje znanstvenih novaka u sustav.

Vlast odustaje od praćenja i usklađivanja plaća u javnim službama prema irskom i finskom modelu, što je obveza iz kolektivnog ugovora potpisana s prošlom Vladom.

U proračunu sredstva nisu predviđena za rast plaća, a niti za druge obveze prema kolektivnim ugovorima.

Vlast zanemaruje demokratske i civilizacijske obveze prema zaposlenicima i odustaje od socijalnog partnerstva i pregovora sa sindikatima. Pregovori nisu započeli, Vlada se na pozive ne odaziva, a niti je imenovala pregovarački tim, napominje se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije