54.80.97.221 US
 

Matulović-Dropulić: Novi zakon o POS-u u travnju pred Vladom i Saborom

Piše:
srijeda, 31.3.2004. 10:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTRICA zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić najavila je da će novi zakon o POS-u (poticanoj stanogradnji), odnosno izmjene i dopune postojećeg zakona, za dva tjedna biti na Vladi, a nakon toga pred Hrvatskim saborom.

Pripremili smo izmjene i dopune tog zakona i nadam se da će već u travnju biti u Hrvatskom saboru, izjavila je ministrica Matulović-Dropulić, ističući kako je cilj tih izmjena i na drugi način omogućiti ljudima da dođu do stana.

Govoreći o novinama, navela je da se POS stanovi neće graditi u malim sredinama, ali da će tamošnji ljudi u gradnji biti izjednačeni s onima koji kupuju stanove u velikim gradovima.

"Ako netko ima roditeljsku kuću, pa ju želi dograditi, nema nikakvog razloga da mu zakon to ne omogući pod istim uvjetima kreditiranja kao što imaju građani koji kupuju stan", rekla je Matulović-Dropulić.

Istaknula je da će se ta mogućnost dogradnje kuća omogućiti građanima isključivo u malim sredinama u kojima nema drugih mogućnosti za rješavanje stambenih problema. Na pitanje zašto se takva mogućnost dogradnje vlastite kuće ne bi odnosila i na stanovnike velikih gradova, ministrica je odgovorila da o tome nisu razmišljali jer nisu imali takvih zahtjeva.

Načelo bi trebalo biti da veliki gradovi, u kojima su potrebe za stanovima najveći problem, samostalno organiziraju poticanu stanogradnju. Omogućit ćemo gradovima da osnuju svoje agencije ili neprofitne organizacije na isti način kao što je to država napravila. Gradovi će od države dobivati i dalje poticajna sredstva, ali će POS morati organizirati samostalno. Država mora osmisliti program, može i nadzirati njegovu provedbu, ali neće biti zadužena za njegovu provedbu u većim gradovima koji to mogu samostalno, pojasnila je Matulović-Dropulić, navodeći da će za one koji to neće moći, to ipak raditi država.

Zagreb i Split, primjerice, to sigurno mogu i nema nikakvog razloga da ne preuzmu POS, rekla je Matulović-Dropulić.

Odgovarajući na pitanje novinara je li u pravu bivši ministar Radimir Čačić kada kaže da je u Zagrebu gradnja POS stanova sva definirana rokovima i da su projekti započeti, ministrica je ustvrdila kako je netočno da su lokacije pripremljene.

"Tvrdim da većina lokacija u Zagrebu nije pripremljena i da je tu nastao najveći problem što se tiče poticane stanogradnje", rekla je.

Dodala je da je prije nekoliko dana imala sastanak s "operativcima" iz Grada Zagreba, na kojemu je rečeno da se čak ni u Španskom ne mogu izdati sve građevinske dozvole, gdje se mislilo da nema nikakvih problema i da će se POS moći realizirati odmah.

Na puno lokacija još se uopće ne zna što će se graditi, osim što je ljudima obećano da će moći kupiti stanove, ali koje, kakve i na kojim lokacijama, to se još uopće ne zna, navela je.

Upitana ima li izgleda POS projekt u Sesvetama, odgovorila je da je Grad Zagreb zatražio da im se do 1. travnja produži rok do kada bi se trebali izjasniti jesu li financijski i operativno sposobni za te radove.

Ako se gradnja na toj lokaciji neće moći realizirati, imamo u vidu i druge lokacije na području Sesveta i Dubrave, ali i na ostalim područjima Zagreba, navela je ministrica Matulović-Dropulić.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije