54.81.71.187 US
 

MAXadsl – širokopojasni pristup Internetu naplaćuje se po načelu fer korištenja

Piše:
srijeda, 10.3.2004. 14:14
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OD DANAS HTnet nudi novu uslugu pod nazivom MAXadsl, završavajući tako testnu fazu pružanja usluge širokopojasnog pristupa Internetu.

Koncipiran tako da zadovolji potrebe različitih segmenata korisnika, novi će se proizvod nuditi u tri paketa različitih brzina primanja (download ) i slanja sadržaja (upload).

U početku će proizvod biti dostupan na postojećim lokacijama u 8 gradova. Do kraja prvoga polugodišta znatno će se povećati dostupnost u četiri najveća hrvatska grada, a do kraja godine očekuje se proširenje usluge na cijelu Hrvatsku.

Novu uslugu predstavila je mr.sc. Katarina Čubek, voditeljica MAXadsl projekta.

MAXadsl je usluga koja za brzi prijenos podataka preko lokalne petlje koristi nesimetričnu digitalnu pretplatničku liniju (Asymmetrical Digital Subscriber Line - ADSL). Činjenica da korisnik s ovom uslugom stalno može biti on-line značajno mijenja navike korištenja Interneta koji od alata za pristup informacijama time postaje i izvorom brojnih sadržaja kao što su filmovi, MP3 fileovi, igre, računalni programi i dr.

Od trenutka početka korištenja usluge korisnik će mjesečno plaćati naknadu od 149 kn (384/64 kbit/s), 299 kn (768/128 kbit/s) ili 599 kn (1536/192 kbit/s) u koju je već uključeno 512 MB prometa. Daljnja potrošnja prometa MAX ADSL usluge za izračun rabi načelo fer korištenja na bazi količinskih paketa od 512 MB po cijeni od 20 kn. Prvi se paket naplaćuje uvijek, ali svaki daljnji tek kada je korisnik prešao 50% potrošnje idućega.

U dvomjesječnom promotivnom razdoblju korisnicima ove nove usluge HTnet će, potpuno neovisno o stvarnoj potrošnji, naplatiti samo prvi paket. Korisnik koji bi se želio koristiti MAXadsl uslugom može od danas na web stranicama HTneta na adresi http://maxadsl.htnet.hr unosom broja svoje pretplatničke linije izravno provjeriti je li na njegovoj lokaciji instalacija ADSL-a moguća. Ukoliko jest, nakon ispunjavanju zahtjeva i odabira brzine (384/64, 768/128 ili 1536/192 kbit/s) za aktivaciju usluge korisnik će platiti 250 kn, nakon čega će mu HTnetova stručna ekipa u potpunosti besplatno instalirati uslugu.

Pogodnost besplatne instalacije u idućoj će fazi biti zamijenjena besplatnim instalacijskim CD-ovima pomoću kojih će korisnik, ukoliko to želi, sam instalirati modem, ali će isto tako moći i naručiti da mu HT-ovi tehničari instaliraju modem po cijeni od 450 kuna. Još jedan dio potrebne korisničke opreme, djelitelj (splitter), kao vlasništvo HT-a, besplatno će biti instaliran korisniku. ADSL modem do daljnjega će se kupovati od HT-a po cijeni od 400 kn, tj. samo 50 kn za one koji se odluče ugovor za korištenje usluge potpisati na 12 mjeseci, isključivo stoga jer u prvoj fazi kompanija želi korisniku jamčiti kvalitetu usluge.

Kako bi izlaskom iz testne faze mogao osigurati niže cijene ADSL pristupa Internetu, potaknuti razvoj širokopojasnog Interneta u Hrvatskoj i potpuno novih mogućnosti Interneta za korisnika i zajednicu, HT je sa ATM tehnologije prešao na Ethernet na agregacijskom sloju mreže.

Korisnik koji ne pronađe svoju lokaciju u prvoj skupini onih koje je moguće spojiti, treba HTnet-u uputiti svoj zahtjev za uslugom. S obzirom da je posrijedi znatna investicija za uvođenje širokopojasnog pristupa, u prvoj će fazi upravo broj zahtjeva na određenoj lokaciji biti jedan od najvažnijih kriterija za planiranje lokacija na kojima će biti postavljen DSLAM (Digital Subscriber Access Multiplexer) uređaj i time ispunjen glavni tehnički preduvjet za funkcioniranje ADSL usluge. Inače, ovakav model planiranja širenja usluge bio je primjenjivan i u državama koje su danas dostigle visoki stupanj penetracije širokopojasnog pristupa Internetu.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije