54.224.100.134 US
 

Međunarodni skup o izmjenama Zakona o pravu na pristup informacija

Piše:
petak, 27.2.2004. 17:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZAKON o pravu na pristup informacija, koji se počeo primjenjivati prije nepunih mjesec dana, potrebno je izmijeniti i dopuniti, istaknuto je na otvorenju dvodnevnog međunarodnog skupa o tom Zakonu, u organizaciji Transparency Internationala Hrvatska (TIH) i Američke odvjetničke komore.

Osim o prijedlozima izmjena postojećeg Zakona, koji je Sabor usvojio u listopadu prošle godine, a počeo se primjenjivati 1. veljače, hrvatski i inozemni stručnjaci razgovarat će i o iskustvima ostalih tranzicijskih zemalja u donošenju i primjeni takvog zakona.

Zaključci i konkretni prijedlozi sa skupa, naslovljenog "Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravu na pristup informacija - mehanizmi pravne zaštite", bit će uvršteni u amandmane koje će 17 nevladinih udruga okupljenih u koaliciju "Javnost ima pravo znati" uputiti Hrvatskom saboru.

Po riječima predsjednika TIH-a Zorislava Antuna Petrovića, koalicija koja je i inicirala donošenje Zakona o pravu na pristup informacijama počela je odmah nakon usvajanja ukazivati na potrebu njegovih izmjena i dopuna.

On očekuje da će im u tom poslu pomoći iskustava kolega iz regije, okupljenih na ovom skupu.

Pravni stručnjak i član TIH-a Josip Kregar ocijenio je kako bi glavna svrha ovoga skupa, uz raspravu o amandmanima, trebalo biti istraživanje konkretnih mogućnosti korištenja postojećeg zakona, donesenog u "stampedu prihvaćanja europskog zakonodavstva", te pokretanje sustava pravne zaštite.

Kao primjere nedovoljne primjene postojećeg Zakona Kregar je naveo kako na internet stranicama Vlade, ministarstava i ostalih tijela vlasti nema niti jedan podatak o proračunu, o čemu Sabor trenutno raspravlja, kao ni o ostalim temama od javnog značaja, poput prodaje stanova u vlasništvu Grada Zagreba.

"Želimo da ovaj zakon bude jedan od onih koji pokazuju da se demokracija ne svodi samo na izbore", kazao je Kregar, dodajući da u slobodnim društvima građani trebaju ostvarivati svoja prava i biti aktivni subjekti u politici.

Na početku skupa sudionike je pozdravila i predstavnica Američke odvjetničke komore Jannifer Gauck koja je također podsjetila na važnost ovog Zakona.

Zakonom o pravu na pristup informacijama oživotvoruje se ustavno načelo i jedno do temeljnih prava građana na dostupnost informacija koje su u posjedu tijela državne vlasti, a za uskratu informacije predviđene su kazne.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije