Mehun: Provjerit ćemo Sačićevu tvrdnju da je zahtjev za zaštitom Levara stigao u Gospić

MUP je izvijestio da će provjeriti tvrdnje bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Željka Sačić koji je danas izjavio da je PU ličkosenjska znala za zahtjev za zaštitom ubijenog haškog svjedoka Milana Levara i da je po tom zahtjevu postupala dok je on bio pomoćnik ministra.

"U ovom trenutku ne možemo ni potvrditi ni opovrgnuti Sačićeve tvrdnje, no to će se provjeriti, nakon čega ćemo izvijestiti javnost", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

On je objasnio da je MUP nedavno priopćenje u kojem se tvrdilo da zahtjev haškog tužiteljstva za zaštitom Levara nikada nije stigao do PU ličko-senjske, odnosno Gospića gdje je Levar živio, temeljio na do tada prikupljenim saznanjima.

Sačić je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da je policija od 1998. do početka 2000., dok je bio pomoćnik ministra za poslove kriminalističke policije, štitila haškog svjedoka Milana Levara, te da su nesitinite tvrdnje bivšeg i sadašnjeg čelništva MUP-a da zahtjev za Levarovom zaštitom nikada nije stigao do PU ličko-senjske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sačić tvrdi da je osobno nazvao tadašnjeg načelnika PU ličko-senjske Ivana Dasovića i naložio da se poduzme mjere zaštite, nakon čega je on sazvao kolegiji svojih načelnika i zadužio ih da to provedu, te da o tome postoji pisani trag u knjizi kolegija PU ličko-senjske.

"Provjerit ćemo tvrdnju o postojanju bilješke sa sastanka", kazao je Mehun.

MUP je prošlog tjedna, nakon nagodbe o odšteti između države i Levarove supruge i sina, priznao da je bilo propusta u ispunjavanju zahtjeva za zaštitom Levara, no da zbog zastare nije moguće za tu "težu povredu službene dužnosti" pokrenuti stegovni postupak protiv odgovornih neimenovanih policijskih službenika.

Levar je javnosti bio poznat kao dragovoljni svjedok Haškog suda o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991. Ubijen je u eksploziji podmetnute bombe u dvorištu svoje kuće, a njegov ubojica do danas nije otkriven.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara