54.224.117.28 US
 

Mesić: Bez obzira na "tragikomični igrokaz", ja sam još uvijek predsjednik Republike

Piše:
ponedjeljak, 10.1.2005. 14:14
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

STJEPAN MESIĆ obratio se pismom ministru obrane Berislavu Rončeviću u kojem ga podsjeća kako je on još uvijek predsjednik Republike i zapovjednik Oružanih snaga RH, te ga poziva da argumentirano obrazloži kupnju kamiona u vrijednosti od 35 milijuna kuna.

Nakon što je Mesić najavio istragu o kupnji kamiona izjavljujući kako ima informaciju da su kamioni marke Iveco, zbog neuspješnog javnog natječaja, kupljeni neposrednom pogodbom s jednom tvrtkom iz Stupnika, oglasio se ministar obrane Rončević odlučno odbacujući sve Mesićeve izjave o sumnji u zakonitost nabave kamiona.

Pismo predsjednika Mesića objavljujemo u cijelosti:

"Poštovani,

shodno ustavnim odredbama o najvišim vrednotama ustavnog poretka među kojime je i vladavina prava, a također i načelo diobe vlasti koje, ako niste eventualno znali, uključuje i oblike međusobne suradnje i uzajamne provjere nositelja vlasti, a saznavši određene informacije o nabavci vojne opreme velike vrijednosti izravnom pogodbom, i to na samom kraju netom istekle godine, izrazio sam javnu sumnju u opravdanost nabave na takav način.

Vaša reakcija kojom su dozvoljavate moj utemeljeni i opravdani upit glede trošenja novca poreznih obveznika, nazvati “tragikomičnim igrokazom toga predsjedničkog kandidata”, je neprimjerena i neodgovorna. Smatram da je takva reakcija u potpunom neskladu s visokom dužnošću koju obnašate, i koja je, uz dužno štovanje, ipak nešto drugačije naravi od mandata predsjednika Republike. Pozivam Vas stoga da argumentirano obrazložite jesu li pri predmetnoj nabavi u potpunosti poštivane odredbe Zakona o javnoj nabavi, kao i temelji načela na kojima taj sustav počiva.

Između ostalog, je li poštovano načelo ravnopravnosti i nediskriminacije ponuditelja, a osobito načelo javnosti i transparentnosti postupka nabave. Vaš argument da bi novac namijenjen za nabavku vozila, a da nije ugovorena izravna pogodba, ostao neutrošen je neutemeljen jer tom logikom i na taj način ispada da se proračunska sredstva moraju pod svaku cijenu utrošiti, pa makar je to nepotrebno i neracionalno. Takav pristup trošenju sredstva Državnog proračuna smatram potpuno neprihvatljivim, i obveza je svih, da hrvatsku javnost i sve porezne obveznike na to upozore. Glede “tragikomičnog igrokaza”, zar Vas zaista moram podsjećati da sam ja i dalje, bio predsjednički kandidat ili ne, sve do 18. veljače 2005. godine PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE.

Istovremeno, cjelokupna javnost zna da Vi niste predsjednički kandidat. Da li bi kao ministar trebali sudjelovati u kampanji za bilo kojeg kandidata neka prosudi demokratska javnost, a kad već, očito, sudjelujete, dužni ste i dalje odgovorno obnašati svoju dužnost i poštivati institucije sustava, što podrazumijeva i dužnost predsjednika Republike"

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije