Mesić: Gotovina ne smije držati Hrvatsku kao taoca

PREDSJEDNIK RH Stjepan Mesić danas je u Splitu izjavio da oni koji uporno ustraju na tome da je Gotovina u domovini, nisu svoje zaključke potkrijepili čvrstim dokazima, a, kako je rekao, on raspolaže podacima iz izvješća obavještajnih službi koje tvrde da se general Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj.

Prigodom posjeta splitskom brodogradilištu, odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Mesić je ponovio poziv Anti Gotovini da iskoristi, kako je ocijenio, za njega još uvijek povoljnu priliku da se javi Haagu ili hrvatskoj vlasti. Jer, kako je izjavio, tako povoljna situacija za Gotovinu prestat će onog trenutka kada ga hrvatska policija, ili policija neke druge države, privede u Haag.

O izjavi glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da Gotovini pomažu osobe iz državnih institucija, Mesić je kazao da on to ne zna i nije mu jasno tko bi generala štitio i je li bi ga štitio itko uopće.

"Gotovina, doduše, ima savjetnike koji ga očito krivo savjetuju, ali je riječ o tome da će on, prije ili kasnije, morati odgovoriti na pitanja Haškog suda. Jednostavno, Gotovina ne smije držati Hrvatsku kao taoca", kazao je predsjednik Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s izjavama glavne haške tužiteljice da se Hrvatskoj spremaju nove optužnice, Mesić je podsjetio na to da su hrvatski građani već bili pozivani na razgovore s haškim istražiteljima, bilo u svojstvu svjedoka, osumnjičenih ili pak optuženika. No, bilo je i onih, poput generala Rahima Ademija, Janka Bobetka i Ante Gotovine koji su optuženi i prije no što su imali status osumnjičenika.

Odgovarajući na pitanje o vanjskopolitičkom položaju Hrvatske, Predsjednik je rekao da naša zemlja nije ni u kakvoj međunarodnoj izolaciji, već, štoviše, da je Hrvatska postala nezaobilazni čimbenik u međunarodnoj zajednici.

"Vjerujem da ćemo odgovorima na Upitnik EU-a potvrditi svoj status, odnosno nastojanje, ne samo da formalno postanemo članicom EU-a, nego i da u stvarnosti živimo po standardima EU-a, i to je naš krajnji cilj", kazao je Mesić.

Ocijenio je kako izvješće Carle del Ponte nije toliko mračno kako se prikazuje u medijima jer je haška tužiteljica zapravo pohvalila suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara