Mesić na forumu u Poljskoj potvrdio europsku orijentaciju RH

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u četvrtak na 13. Gospodarskom forumu koji se održava u poljskoj Krynici da, glede proširenja EU i pitanja radi li se o prvoj ili posljednjoj etapi integracije, za Hrvatsku nema dileme.

"Za nas dileme nema. Za Republiku Hrvatsku nije sporno da je aktualno proširenje EU tek prva etapa integracije Europe", rekao je Mesić u svom govoru pred šefovima država Poljske, Makedonije i Rumunjske i brojnim gospodarstvenicima, političkim dužnosnicima, i akademicima.

Proširenje EU, rekao je Mesić, proces je integriranja europskih zemalja koji počiva na gospodarskim temeljima, te ako dilema i postoji, ona se jedino odnosi na dinamiku integracijskog procesa.

"Smatram da gospodarski preduvjeti moraju biti presudni u procesu pridruživanja novih tranzicijskih zemalja EU", rekao je hrvatski predsjednik.

On je objasnio da Hrvatska ne traži od "starih članica" EU nove financijske transfere i? tzv. kohezivnih ili strukturalnih razvojnih fondova.

"Želimo se razvijati vlastitim snagama koristeći djelovanje mehanizma slobodnog tržišta i poduzetništva?.ali nam je potrebna tehnicka pomoć u preuzimanju tehničkih standarda i integriranju naše krupne privredne infrastrukture", kazao je hrvatski šef države.

Mesić je izrazio uvjerenje da će oko 2006. doći do novog vala proširenja te da Hrvatska, s tim u svezi, očekuje da Sporazum o stabilizacji i pridruženju postane most koji će povezivati procese pridruživanja s drugim valom proširenja EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka država jugoistočne Europe trebala bi biti sposobna za prelazak tog "mosta" na osnovi svojih vlastitih sposobnosti? to ne smije biti samo rezultat političke odluke već se mora temeljiti na pojedinačno ocijenjenom napretku", poručio je Mesić nazočnima. Pritom je istaknuo da Hrvatska u EU unosi vlastite potencjale, primjerice "povoljni maritimni položaj i obalni prostor pogodan za razvitak turizma.

"Razmatramo mogućnost proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, a ta će odluka biti donesena na temelju nove politike EU i međunarodnog prava", rekao je Mesić. Prema njegovim riječima, takva bi odluka bila i u najboljem interesu EU.

Mesić je poručio da je Hrvatska europska zemlja te da je Europa "naša sudbina".

Kao vremenski okvir priključenja Hrvatske EU naveo je 2007. godinu a pristup Europskoj monetarnoj uniji bio bi realan oko 2010.(Hina) vk sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara