MESIĆ PISAO RUMUNJSKOM PREDSJEDNIKU POVODOM 10. GODIŠNJICE UGOVORA O PRIJATELJSTVU

Predsjednik Republike Stjepan Mesić uputio je pismo rumunjskom predsjedniku Ionu Iliescuu u povodu obilježavanja desete godišnjice Ugovora o prijateljstvu i suradnji između Hrvatske i Rumunjske, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. L

Mesić u pismu naglašava da je između dviju zemalja "prijateljski i partnerski odnos razvijan ne samo u duhu bilateralnih interesa, već i vođen mnogim zajedničkim ciljevima regionalnog povezivanja, a posebno europskog ujedinjavanja".

Mesić dodaje da su "i Hrvatska i Rumunjska proživjele iskustvo podijeljene Europe, mnogih podignutih zidova između država, ali i između naroda. Današnji su procesi europskog ujedinjavanja upravo obrnuti - zidovi se ruše, ali se zato vrijednosti i standardi grade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stoga smatram izrazito važnim da upravo naše, kao i sve ostale tranzicijske zemlje vizijom i reformskom politikom potiču takve europske procese. Siguran sam da je to u interesu cijelog područja jugoistočne Europe, kojemu Hrvatska i Rumunjska neizbježno gravitiraju. Uz takav zajednički interes, uvjeren sam da bi vizija ujedinjene Europe, koja se uspješno gradi gotovo pola stoljeća, u ovom desetljeću mogla doživjeti i svoju punu realizaciju", piše hrvatski predsjednik.

Na kraju pisma, predsjednik Mesić je izrazio želju za daljnjim nastavkom razvoja, ne samo prijateljskih međudržavnih odnosa, već i punog poštovanja i razumijevanja građana obiju zemalja.

(Hina) xpp ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara