54.162.121.80 US
 

Mesić razgovarao s izaslanstvom Odbora za reviziju prodaje zemljišta u Istri

Piše:
srijeda, 3.9.2003. 14:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Odbora za referendum o reviziji prodaje zemljišta u Istri koje ga je upoznalo s inicijativom za opoziv odluke o prenamjeni zemljišta i o osnivanju društva "Brijuni Rivijera".

"Predsjednika smo izvijestili i o našoj inicijativi za formiranje istražnog povjerenstva kojim bi se ispitalo nepravilnosti vezane uz naknadnu prenamjenu zemljišta i osnivanje društva Brijuni Rivijera", izjavio je novinarima nakon sastanka član Odbora Nenad Klapčić. Dodao je da su dobili Predsjednikovu podršku u provedbi referenduma kao demokratskog prava izjašnjavanja građana o pojedinim odlukama.

Predsjednika Mesića smo upoznali sa svim našim dosadašnjim aktivnostima i upozorili da problem prenamjene zemljišta nije samo prisutan u Istri, nego na čitavo priobalno područje i otoke u Hrvatskoj. "Vjerojatno će biti potrebna promjena zakonskih rješenja kojima bi se pooštrile procedure i uveo bolji nadzor", rekao je Klapčić, napomenuvši kako će pomoć i podrška moralnih autoriteta sigurno biti od velike koristi.

Odbor za referendum o reviziji prodaje zemljišta u Istri zamjera vodećim ljudima Istarske županije da je na brijunskom priobalju, na području Barbarige i Dragonere prodano gotovo milijun četvornih metara istarskog zemljišta za pet eura po četvornom metru privatnoj tvrtki kojom upravlja predsjednik istarske županijske skupštine Stevo Žufić. Članovi Odbora također smatraju da je županijska skupština nakon prodaje, a ne prije nje donijela promjene prostornog plana i urbanizirala to zemljište i time znatno povećala vrijednost.

Žufić je opovrgnuo navode članova Odbora tvrdeći da privatnoj tvrtki u kojoj je jedna od članova Uprave prodano 750 tisuća četvornih metara zemljišta i to ne po pet, nego po sedam eura, a da je ostatak prodan drugoj tvrtki koju nikad nije zastupao ni predstavljao. Također je rekao da se obmanjuje javnost o promjeni prostornog plana, jer je to područje urbanizirano još 1983., te da je još tada donesen Provedeni urbanistički plan Barbariga-Mandriol koji je još na snazi. Taj plan, prema Žufićevim riječima, predviđa izgradnju turističkih objekata sa šest tisuća mjesta u autokampu i objekt s tri tisuće postelja.

U Barbarigi je građevno zemljište prenamijenjeno u zemljište za rekreaciju radi izgradnje golf igrališta, a projekt Dragonera iz zone rekreacije u građevnu zonu radi izgradnje turističkog objekta sa 1600 postelja, tvrdi Žufić.

Premijer Račan prošloga je tjedna najavio da će energično zatražiti raščišćavanje te afere uz koju se spominju moguće zloporabe.

Istarski župan Ivan Jakovčić razgovarao je proteklog tjedna o prodaji zemljišta u Barbarigi i Dragoneri sa ministrom unutarnjih poslova Šimom Lučinom i državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem

Jakovčić inače drži da će se projektom "Brijuni Rivijera" otvoriti pet i šest tisuća novih radnih mjesta, ostvariti dobit i omogućiti razvoj južne Istre.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije