Meštrovićevi crteži u Klovićevim dvorima

Crteži Ivana Meštrovića kao samostalna umjetnička cjelina prvi su put predstavljeni na izložbi koja je večeras otvorena u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

Izravan povod pripremi izložbe je 120. obljetnica umjetnikova rođenja, a prije Klovićevih dvora vrlo uspješno bila je predstavljena u palači Milesi u Splitu.

Izloženo je 70 crteža nastalih od 1904., umjetnikovih početaka i školovanja u Beču, do 1941., kad se Meštrović nalazio u zatvoru na Savskoj cesti u Zagrebu i tamo crtao na prokrijumčarenim uredskim papirima.

Kustos je zagrebačke izložbe, ostvarene u suradnji sa zagrebačkom Fundacijom "Meštrović", Dalibor Frančević iz Galerije u Splitu, u kojoj se i čuvaju Meštrovićevi crteži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor Fundacije "Meštrović" Igor Maroević naglasio je da Meštrovićevo umjetničko stvaralaštvo prosječni "uživalac" umjetnosti vidi gotovo isključivo u njegovu kiparstvu. Crtež, pak, kao umjetnički izričaj uglavnom je doživljavan kao dio stvaranja pune plastike ili reljefa, dodao je, ocijenivši kako večerašnja izložba pokazuje da se dio Meštrovićeva crtačkog opusa mora promatrati i kao zaseban izričaj, bez izravne veze s izvedenim ili neizvedenim kiparskim djelom.

Na otvorenju izložbe govorila je i ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin, najavivši i daljnju suradnju s Fundacijom "Meštrović".

Izložba je otvorena do 6. lipnja.

(Hina) xat yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara