54.161.108.58 US
 

Milošević traži dvije godine na slobodi za pripremu obrane

Piše:
utorak, 2.9.2003. 18:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BIVŠI jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević zatražio je u utorak od Haškog suda (ICTY) da mu se odobri "minimalno dvije godine" za pripremu obrane uz "neposredan i nenadgledan pristup svjedocima i dokumentima" i "potreban ambijent pripremanja na slobodi".

"Najnužniji i najskromniji minimum za pripremu obrane bio bi preko dvije godine, uz pravo na neposredan i nenadgledan kontakt s potencijalnim svjedocima i pristup svim dokumentima", rekao je Milošević na statusnoj konferenciji posvećenoj priprema za izvođenje dokaza obrane.

Ističući kako očekuje da mu se priznaju ista prava koja bi imao branitelj za pripremu adekvatne obrane, Milošević je rekao da mu je "potreban ambijent pripremanja na slobodi".

Predsjedavajući sudac Richard May odgovorio je kako "ne dolazi u obzir da se suđenje prekida na dvije godine" i da je "vijeće već jednom odlučilo da optuženi ne može biti privremeno pušten na slobodu te kako nema razloga da se ta odluka mijenja".

U Haagu se od veljače 2002. Miloševiću sudi za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, a nakon okončanja dokaznog postupka optužbe krajem ove godine, optuženi Milošević treba početi s izvođenjem dokaza obrane.

"Optuženi mora u pritvoru pripremiti obranu, a Vijeće će donijeti operativni plan koji će omogućiti da razgovarate sa svjedocima i pripremite dokumente", rekao je sudac May.

Milošević je pozvao raspravno vijeće na poštivanje načela jednakosti "procesnih oružja" i podsjetio da je optužba na raspolaganju imala daleko više vremena i resursa za pripremu postupka, jer je optužnica za Kosovo podignuta još u svibnju 1999. godine.

Milošević je najavio da ima više svjedoka od optužbe, a sudac May je kazao da će mu se odobriti izvođenje približno istog broja svjedoka kao i optužbi uz podjednako trajanje saslušanja. Optužba je do sada izvela oko 225 svjedoka, a najavljeno ih još najmanje 90.

Prijatelj suda "amicus curiae" Steven Kay podržao je zahtjeve Miloševića, navodeći kako je optužba imala dvije i pol godine za pripremu kosovskog dijela suđenja, te potom još godinu za Hrvatsku i godinu za BiH.

Naglasio je kako se radi o "najvažnijem procesu ICTY-a na kojem se rješavaju puno veća i važnija pitanja" nego na ostalim haškim suđenjima, ta kako treba uzeti u obzir da se optuženi brani sam.

Također je ocijenio da će potrebno vrijeme zavisiti od resursa koji će biti stavljeni na raspolaganje Miloševiću. Zatražio je da se optuženom omogući da "radi kao svoj odvjetnik uz poštivanje privatnosti i odvjetničke tajne".

Tužiteljstvo se usprotivilo zahtjevu Miloševića za dvogodišnjim prekidom, rekavši kako se "može raditi o samo nekoliko mjeseci".

Glavni tužitelj u predmetu Milošević, Geoffrey Nice, uz kojeg je u sudnici sjedila i Carla del Ponte, rekao je "kako je dovoljno mjesec dana da se počne s izvođenjem dokaza obrane".

Ukazao je na razliku u položaju optužbe i obrane jer, kako je rekao, "optuženi po svojim izvorima informacija zna što je bilo istina i ne mora istraživati, pa je situacija za njega puno jednostavnija".

Milošević je upućenost u zbivanja i raspolaganje dokumentima pokazao "postavljanjem izvanrednih pitanja većini svjedoka", rekao je Nice.

Obrana bez odvjetnika je Miloševićev izbor, rekao je Nice predloživši Vijeću da pozove optuženog da se ipak osloni na uslugu profesionalnog odvjetnika, kako bi "svima olakšao posao", ili da mu odredi "stand by" odvjetnik kao u "predmetu Šešelj".

Nice je zatražio da se optužbi dostavi spisak svjedoka obrane, rezime njihovih iskaza i vrijeme trajanja saslušanja, te predložio da raspravno vijeće preuzme ulogu predraspravnog suca i izda potrebna naloge i prije završetka dokaznog postupka optužbe.

Milošević je stajališta Tužiteljstva nazvao apsurdnim i ponovio svoje zahtjeve.

"Ako je ovdje dozvoljena samo optužba, a ne obrana, izvolite osudite me", rekao je na kraju Milošević, dodajući kako on ionako "ne priznaje ovaj sud".

Sudac May zaključio je raspravu najavom da će Vijeće razmotriti iznesene argumente i naknadno donijeti potrebne odluke.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije