Miloševiću odobrena tri mjeseca za pripremu obrane

RASPRAVNO vijeće Haškog suda (ICTY) objavilo je u srijedu da će bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević imati na raspolaganju tri mjeseca da pripremi izvođenje dokaza obrane, koje treba početi u proljeće 2004.

Vijeće smatra kako je tromjesečni prekid suđenja dovoljan da se Milošević pripremi za obranu, budući da mu pomažu dva pravna savjetnika i da je tijekom protuispitivanja svjedoka optužbe pokazao kako raspolaže detaljnim informacijama, rekao je predsjednik III. Raspravnog vijeća ICTY-a sudac Richard May.

Vijeće je naložilo Tajništvu ICTY-a da Miloševiću omogući sastajanje sa svjedocima i proučavanja dokumenata u posebnim nenadziraniom prostorijama u pritvoru. Od Tajništva je zatražena i logističku podršku za dovođenje i pripremu svjedoka obrane.

Milošević, koji je ranije zatražio dvije godine i privremenu slobodu za pripremu obrane, oštro je prosvjedovao protiv odluke Vijeća, tražeći njezino preispitivanje i ukidanje. Sudac May je rekao da odluka nije "za raspravu" i neće biti izmijenjena.

Suđenje traje već 19 mjeseci, a optuženi je u pritvoru 27 mjeseci i za to se vrijeme mogao pripremati, rekao je May, dodajući kako je
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milošević izabrao da se brani sam, što mu ne treba nositi predost.

Prema odluci Vijeća, optuženi u roku od šest tjedana po završetku dokaznog postupka optužbe mora podnijeti popis svjedoka koje će izvesti, uz sažetak njihovih izjava i popis dokaznih predmeta.

Duljinu dokaznog postupka obrane i broj svjedoka koje će Milošević moći izvesti Vijeće će odrediti naknadno, dodao je May.

Milošević će na početku iznošenja obrane moći održati uvodnu riječ o sve tri optužnice koje ga terete za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu.

Suđenje je počelo 12. veljače 2002., od kada traje izvođenje dokaza optužbe a Tužiteljstvo je najavilo da će ga dovršiti u studenom ili početkom prosinca 2003. Ukoliko raspored suđenja ne bude pomican, posebno zbog bolesti optuženog, dokazni postupak obrane trebao bi započeti u travnju 2004. Ukoliko suci odluče obrani staviti na raspologanje isto vrijeme kao i optužbi, gotovo dvije godine, najveći i najznačajniji proces ICTY-a trajat će do 2006. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara