Mimica: Hrvatska je danas vjerodostojna zemlja kojoj se teško može reći da nije spremna za kandidaturu za EU

HRVATSKA je danas vjerodostojna zemlja kojoj se teško može reći da nije spremna biti kandidatom za pristup EU i ima kapacitete do kraja 2006. ostvariti uvjete za članstvo, rekao je u utorak u Zagrebu Neven Mimica.

Donedavni ministar europskih integracija i sadašnji predsjednik istoimenog saborskog odbora to je rekao tijekom izlaganja na tribini "Hrvatska u EU: zašto, kad i kako", održanoj u zagrebačkom Europskom domu u sklopu novopokrenutog projekta "Hrvatska zvijezda na plavom nebu".

"Hrvatska ima kapacitete do kraja 2006. ostvariti kopenhaške i druge kriterije i postati spremnom za članstvo u EU", rekao je Mimica,.

Što se tiče načina kako se treba ponašati u procesu pristupa EU, Mimica je ocijenio kako je veliki dio posla već obavljen, a najveći posao predstoji na ispunjenju preostalih političkih uvjeta, osobito glede zahtjeva Haškog suda.

Kredibilitet koji Hrvatska sad uživa, kazao je, toliki je da je nijedan pojedinačni događaj i nijedna zemlja sama za sebe ne mogu zaustaviti ne njezinom putu k Europi.

"Jedini pravi problem je suradnja s Haškim sudom, a na diplomaciji je da dokaže kako nije stvar u tome je li Gotovina u Hagu, nego je li Hrvatska poduzela sve što je mogla da on tamo bude, odnosno da doista u potpunosti surađuje", smatra Mimica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ponovivši svoje staro stajalište da u procesu pridruživanja nije važan datum ulaska, već sadržaj učinjenog, Mimica je izrazio uvjerenje kako će Hrvatska punopravnom članicom unije postati "ne kasnije od 2009."

Na skupu u Europskom domu trebala je sudjelovati i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, no nju je zbog neodgodivih obveza ispričala i zamijenila nedavno imenovana državna tajnica u tom ministarstvu Marija Pejčinović Burić.

Proces europske integracije, koji je rezultirao Europskom unijom, prema njezinim je riječima "najuspješniji modus za prosperitet, sigurnost i mir" u Europi. Isto tako, glas Hrvatske kao članice unije čut će se i u svijetu, što sama, zbog svoje veličine, a u uvjetima svekolike globalizacije, ne bi uspjela ostvariti. Također, napomenula je, Hrvatska će se ulaskom u uniju "vratiti u okrilje europske obitelji".

Upozorivši na argumente euroskeptika, koji ističu negativne aspekte ulaska u EU, rekla je kako su negativni efekti mnogo manji, ali odmah vidljivi, dok su pozitivni učinci veći, ali dugoročni.

Troškovi integracije su veliki, bit će problema u prilagodbi gospodarstva, pa čak i propasti nekih grana, očekuju nas mnogo stroži ekološki i drugi propisi, reforma administracije bit će isto bolna i sve to nas čeka razmjerno brzo, ako već i nije počelo, rekla je Pejčinović-Burić.

No Hrvatska će ulaskom u uniju dobiti pristup tržištu od 450 milijuna ljudi, stabilno gospodarsko okružje, pristup strukturnim fondovima EU i ostvariti ukupni gospodarski rast, što višestruko nadilazi negativne učinke, ali je riječ o dugoročnim efektima, do čijeg ostvarenja treba proći neko vrijeme, dodala je državna tajnica.

O stanju u hrvatskom pravosuđu i njegovoj nužnoj reformi kao jednom od ključnih preduvjeta za članstvo u EU na tribini je govorio profesor ustavnog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Siniša Rodin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara