23.20.240.193 US
 

Mimica: Moramo predočiti stvarnu sliku Hrvatske

Piše:
ponedjeljak, 14.7.2003. 12:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

IZ ODGOVORA na pitanja iz upitnika Europske komisije treba proisteći slika Hrvatske zasnovana na činjenicama, jer ne želimo uljepšavati stvari i davati ružičastu sliku, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica.

"Iz odgovora na pitanja ne treba proizići ništa što nije zasnovano na činjenicima, ne smije biti pokušaja uljepšavanja ni davanja ružičaste slike", rekao je Mimica na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen upitnik što ga je predsjednik Europske komisije Romano Prodi prošli tjedan uručio hrvatskom premijeru Ivici Račanu.

Na osnovi odgovora na pitanja iz upitnika, ali i iz drugih izvora, Europska komisija će izraditi svoje mišljenje o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU. Komisija svoje mišljenje dostavlja Vijeću ministara, koje donosi konačnu odluku. Hrvatska ima rok od tri mjeseca za odgovore na upitnik.

"Europska komisija i bez nas može sama doći do 90 posto odgovora, vidi se da oni koji su radili pitanja i sami znaju odgovore na njih i sigurno je da naši odgovori neće biti jedini na temelju kojih će biti doneseno mišljenje o hrvatskoj kandidaturi", rekao je Mimica.

Upitnik ima 2600 glavnih pitanja, ali s potpitanjima ukupno ih ima 4560.

Upitnik je podijeljen na tri dijela: političke kriterije; gospodarske kriterije i dio koji se odnosi na usklađenost zakonodavstva s acquisom communautaireom (pravna stečevina).

Najveći dio pitanja odnosi se na gospodarstvo. U nadležnost ministarstva financija spada 400 pitanja, ministarstva pomorstva, prometa i veza 664, ministarstva rada i socijalne skrbi 415, a na ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova spada 224 pitanja.

Od ukupno 4560 pitanja 1181 se odnosi na statističke podatke.

U odgovorima na prvi, politički dio upitnika, hrvatska će Vlada morati zauzeti stavove o budućim mjerama, rekao je Mimica. "Upravo u tom području nalaze se tri temeljna preduvjeta koja moramo ispuniti da bismo dobili pozitivno mišljenje i status kandidata - suradnja s Haškim sudom, povratak izbjeglica i reforma pravosuđa", rekao je ministar za europske integracije.

Ministar Mimica je rekao da, općenito gledano, u upitniku nije bilo iznenađenja, ali da ga je začudilo pitanje o slučaju Bobetko.

"Meni osobno najviše je u oči upalo pitanje zašto se odgađalo s izručenjem optužnice pokojnom generalu Bobetku", rekao je Mimica. "Mislio sam da se takva pitanja više neće postavljati, barem u slučaju pokojnog Bobetka".

Europsku komisiju zanima i što hrvatska Vlada i nadležna tijela misle i mogu učiniti u slučaju generala Gotovine i slučaju eventualnih novih optužnica, dodao je Mimica.

Pomoćnica ministra za europske integracije Tamara Obradović rekla je da su sva tijela državne uprave koja će raditi na upitniku dobila rok od jednog do pet tjedana.

Najdalje za pet tjedana moraju se dobiti odgovori na sva pitanja, a preostalo vrijeme bit će iskorišteno za završnu redakturu i prijevod na engleski jezik, rekla je Tamara Obradović.(Hina) sv brTo je prva stepenica našeg uključivanja u taj postupak. Odmah nakon uručivanja krenuli s onim na što smo se pripremali već nekoliko mjeseci unutar državne uprave.

UPitniki je rađen. Sam zahtjev za buduće članstvo ne ocjenjuje se više samo po spremnosti da se preuzmu obveze iz pojedinih poglavlja acquisa, nego se naglasak stgvlja i na poštivanje temeljnih vrijednosti na kojima počiva eu od demorkacije, vladavine prava, parava manjina, osnovnih slobda - upitnik je u svom velikom dijelu pogotovolu prvpm političkom je usmjeren na dobivanje informadcija koje će poslužiti za ocijenjivanje kako hrvatska poštuje ta temeljna vrijedno9sti eu-a. Pred nama je veliki posao, koji traži sveobuhvatni agnažman puno tijela državne uprave.

Ne od 2600 pitanja to su glavcna , koja unutar sebe sadržava još puno potpitanja tako da je stvaran broje jest 4560. Napravili smo na osnovi prethodnih priprema i osnovi drugih upitnika za druge zemlje plan kako to dovršiti, dio ministartstava se već pripremio, ali bivši upintnici će im pomoći tek oko 50 posto.

Opći pogled na upitnik pokazuje da oni koji su radili pitanja znaju već i odgovore na njih.

dAnas ćemo imati poseban sastanak sa svim tijelim državne uprave koje sudjeluju o odgovorima na ovaj upitnik. Naglasit ćemo da ne očekujemo iz ovog upitnika da iziđe išta što nije činjenica, ništa što je pokušaj drukučijeg ili bolje stanja opisivanja činjenica, ne očekuje se ružista slika. Odgovori na ova pitanja nisu tajna, sadrani su ili u statističkim godišnacima ili zakonima, praksi, izviještajima, ništa sakrit ne možemo i prikazat drugčije. EK i bez nas može doći samo gotovo do 90 posto odgovora koje traži. sigurno je da neši odogovori neće biti jerdini iz kojih će Eu crpiti podlogu za svoju konačno mišljenje o hrvatsakom zahtjevu za članstvo.

Odredili smo sudionike u tom procesu, odgoovrnost rokove. Na kraju je važnu da imamo redakcijsku kontrolu na konačnim tekstom.

Nakon pet tjedana dobijemo odgovore iz pojednih ministarstava.

Sam upitnik je podijeljern na tri glavna poglavalja 1. politgički kriteriji. 2. gospodarski i 3. poglavvlje o usklađenosti s acquisom 29 poglavlja

Odgovori koji će doći u Bruxelles neće dati sliku na osnovi koje bi eK mogla zaljučiti da je u hrvatskoj sve savršeno i usklađeno jer da je tgako ne bismo tek iduće godine očekivali početak pregovora već bi već danas bili vrlo blizu članstva, a sami kažemo da nam za to treba do kraja 2006.

Prvo poglavlje počitički, kako funkcinira vlada parlament tijela državne uprave, pravosudni sustav, koje se mjere poduzeti na atni korupicji, mnogo pianja iz područja temeljnih prava i sloboda povrataka izbjeglica, manjinskih prava, bilasteralih vanjsko političkih odnosa sa zemljeam u susjedstvu i se eu do suradnje s hagom . Odtgovori na ta pitanja zahtjivag će i određene vrlo jasna politička opredjeljenja i stavove za budueć mjere jer se upravo na ovom području političkiuh kriterija nalaze ona preostala tri temeljena preduvjeta koja moramo ispinuitid da bismo krenuli prema poztiivnim mišljenju i kandiditur- isturadnja s ictye, povratak izbijelica do stanja u pravosuđu.

Obradović - 1000 STRANICA interdisplinarni dokument, većina se odogovra tiče više tijela državne uprave. rok se snižava s tri na dva - a unutar 2 mjeseca dobilo svako tijelo državne uprave dobili su svoje individulane rokove od jednog do pet tjedana, kako bismo poslije toga mogli pristupiti jeuzičnoj redakturi i prijevodu.

Najveći dio pitanja očekujemo u ekonomskim kritirijam, područje ministarstva finanicja 400 pitanja, transportna politika ono što je u nadlženosti ministarsva prometa i veza 664, ministarstvo rada i socijalne skrbi, socijalne politike i zapošljavanje 415 pitanja, pravosuđe i unutarnji poslovi 224 pitanja.

Od 4560 pitanja 1181 je statističkog podrijetla dakle traže se iscrpni statistiočki podaci. Trebat ćemo dostaviti 49 zakonskih tekstova.

Generalno ne. Pitanje koje najviše bode u oči za osbono vezano za suradnju s haškim sudom - zašto ste odlagalai uručivanje optužnice bobetgku - mislio sam da se takva pitanja neće više postgavljati barem u slučaju pokojnog pboebetka.

U upitniku nije postavljeno pitanje Gotovine NA TAJA NAČIN - PITA SE ŠTO što hrvtska vlada i nadležna tijela misle i mogu napraviti u sluačju gotovine

Vlada ima utvrđen najveići dio svojih općih političkih stavova kada se radi iz ova tri teemljan politička kriterija i to se u najvećoj mjeri može staviti u odgovore, što vlada misli napraviti u vezi s novim optužnicama haškog suda

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije