54.224.148.23 US
 

Ministar Primorac o prvih 100 dana rada Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa

Piše:
srijeda, 24.3.2004. 15:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U PRVIH stotinu dana rada uspostavljena je operativna i transparentnastruktura novoga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a postignut je i dogovor o izradbi kataloga znanja kao preduvjeta za izradu novih nastavnih programa, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na današnjoj konferenciji za novinare.

Kad je riječ o izradbi kataloga znanja Primorac je naglasio dobru suradnju s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU), posebice s predsjednikom Milanom Mogušem te akademicima Vladimirom Paarom i Eugenom Pusićem. Izvijestio je da su osnovana tri povjerenstva - za prirodoslovno-matematičke i društveno-humanističke znanosti te za umjetničko područje. U tim povjerenstvima su vrhunski stručnjaci iz najuglednijih hrvatskih znanstvenih i kulturnih ustanova, a polovina članova su, kako je rekao, ljudi s terena - oni koji svakodnevno žive s problemima u obrazovnome sustavu.

Povjerenstva bi trebala izraditi kataloge znanja koji su i preduvjet za stvaranje novih kurikuluma kojima bi, nada se Primorac, trebali biti zadovoljni i učenici i nastavnici. Pritom je istaknuo kako treba voditi računa da je dovođenje reda u nastavni program proces i da se to ne može postići preko noći.

Govoreći o tromjesečnome radu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Primorac je posebice istaknuo otvaranje Ministarstva prema svijetu preko dva velika projekta koji će se ostvariti u suradnji sa Svjetskom bankom.

Riječ je o tzv. japanskoj darovnici u iznosu od 766.150 američkih dolara - nepovratnim sredstvima koja je Hrvatska dobila za pripremu reformi školskoga sustava a nakon što su stručnjaci Svjetske banke zaključili, objasnio je, da je naša zemlja spremna provesti reformu obrazovnoga sustava.

Ta će se sredstva neobvezujuće potrošiti za evaluacije, analize i procjene, odnosno pripreme za početak reformskih procesa što je dobro, jer, smatra Primorac, Hrvatska je umorna od srljanja u reforme školstva koje nisu bile sustavno pripremljene.

Ministar je posebno zadovoljstvo izrazio i zbog kredita u iznosu od 35 milijuna kuna koji je Svjetska banka odobrila Hrvatskoj za povratka u domovinu vrhunskih hrvatskih znanstvenika iz inozemstva.

Kako je rekao, iscrpnoj će razradi modela kreditiranja sigurno pridonijeti veliki kongres hrvatskih znanstvenika iz dijaspore koji će se održati u studenome ove godine. Dodao je kako je osobno potaknuo razgovore o povratku trojice vrhunskih znanstvenika iz Sjedinjenih Američkih Država.

Na novinarsko upit o kojim se znanstvenicima radi odgovorio je da je razgovarao s Stanimirom Vuk-Pavlovićem. Vedranom Škarom i Franom Paićem.

Što se pak tiče osnovnoga i srednjoškolskoga sustava obrazovanja Primorac je rekao kako je donesene strateške odluka da Zavod za školstvo "ide dalje" isto kao i projekt državne mature.

Ustvrdio je da osnovno školstvo postaje reformski prioritet zbog puno problema u tome sustavu, ali i da u Ministarstvu postoji vizija kako će se ti problemi riješiti. Primorac smatra kako je upravljanje školama ključno pitanje na koje treba skrenuti pozornost i dodaje da će za sagledavanje situacije u hrvatskome školstvu posebnu važnost dobiti inspekcije koje će imati ovlasti, ali i obveze .

Ministar je izvijestio da je od 208 zahtjeva za nove udžbenike, 29 službenih povjerenstava pozitivnu ocjenu dalo za 124 udžbenika, šest ih je apriori odbacilo, a 74 ih je poslao na doradu. Primorac je najavio da bi katalog odabranih udžbenika trebao bit dovršen do 1. travnja.

Osim dobre suradnje sa studentskim udrugama, ministar je istaknuo i postignut sporazum s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokoga obrazovanja kojim je utvrđena isplata božićnice u neto iznosu od 3500 kuna za 2001., i osnovice za jubilarnu nagradu od 2327 kuna za 2001. za 4670 članova sindikata koji su podigli tužbe zbog kršenja prava iz kolektivnoga ugovora.

Ministar Primorac najavio je i mogućnost postizanja dogovora sa sindikatom zaposlenih u srednjim školama.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije