Ministar Primorac o prvih 100 dana rada Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa

U PRVIH stotinu dana rada uspostavljena je operativna i transparentnastruktura novoga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a postignut je i dogovor o izradbi kataloga znanja kao preduvjeta za izradu novih nastavnih programa, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na današnjoj konferenciji za novinare.

Kad je riječ o izradbi kataloga znanja Primorac je naglasio dobru suradnju s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU), posebice s predsjednikom Milanom Mogušem te akademicima Vladimirom Paarom i Eugenom Pusićem. Izvijestio je da su osnovana tri povjerenstva - za prirodoslovno-matematičke i društveno-humanističke znanosti te za umjetničko područje. U tim povjerenstvima su vrhunski stručnjaci iz najuglednijih hrvatskih znanstvenih i kulturnih ustanova, a polovina članova su, kako je rekao, ljudi s terena - oni koji svakodnevno žive s problemima u obrazovnome sustavu.

Povjerenstva bi trebala izraditi kataloge znanja koji su i preduvjet za stvaranje novih kurikuluma kojima bi, nada se Primorac, trebali biti zadovoljni i učenici i nastavnici. Pritom je istaknuo kako treba voditi računa da je dovođenje reda u nastavni program proces i da se to ne može postići preko noći.

Govoreći o tromjesečnome radu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Primorac je posebice istaknuo otvaranje Ministarstva prema svijetu preko dva velika projekta koji će se ostvariti u suradnji sa Svjetskom bankom.

Riječ je o tzv. japanskoj darovnici u iznosu od 766.150 američkih dolara - nepovratnim sredstvima koja je Hrvatska dobila za pripremu reformi školskoga sustava a nakon što su stručnjaci Svjetske banke zaključili, objasnio je, da je naša zemlja spremna provesti reformu obrazovnoga sustava.

Ta će se sredstva neobvezujuće potrošiti za evaluacije, analize i procjene, odnosno pripreme za početak reformskih procesa što je dobro, jer, smatra Primorac, Hrvatska je umorna od srljanja u reforme školstva koje nisu bile sustavno pripremljene.

Ministar je posebno zadovoljstvo izrazio i zbog kredita u iznosu od 35 milijuna kuna koji je Svjetska banka odobrila Hrvatskoj za povratka u domovinu vrhunskih hrvatskih znanstvenika iz inozemstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao, iscrpnoj će razradi modela kreditiranja sigurno pridonijeti veliki kongres hrvatskih znanstvenika iz dijaspore koji će se održati u studenome ove godine. Dodao je kako je osobno potaknuo razgovore o povratku trojice vrhunskih znanstvenika iz Sjedinjenih Američkih Država.

Na novinarsko upit o kojim se znanstvenicima radi odgovorio je da je razgovarao s Stanimirom Vuk-Pavlovićem. Vedranom Škarom i Franom Paićem.

Što se pak tiče osnovnoga i srednjoškolskoga sustava obrazovanja Primorac je rekao kako je donesene strateške odluka da Zavod za školstvo "ide dalje" isto kao i projekt državne mature.

Ustvrdio je da osnovno školstvo postaje reformski prioritet zbog puno problema u tome sustavu, ali i da u Ministarstvu postoji vizija kako će se ti problemi riješiti. Primorac smatra kako je upravljanje školama ključno pitanje na koje treba skrenuti pozornost i dodaje da će za sagledavanje situacije u hrvatskome školstvu posebnu važnost dobiti inspekcije koje će imati ovlasti, ali i obveze .

Ministar je izvijestio da je od 208 zahtjeva za nove udžbenike, 29 službenih povjerenstava pozitivnu ocjenu dalo za 124 udžbenika, šest ih je apriori odbacilo, a 74 ih je poslao na doradu. Primorac je najavio da bi katalog odabranih udžbenika trebao bit dovršen do 1. travnja.

Osim dobre suradnje sa studentskim udrugama, ministar je istaknuo i postignut sporazum s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokoga obrazovanja kojim je utvrđena isplata božićnice u neto iznosu od 3500 kuna za 2001., i osnovice za jubilarnu nagradu od 2327 kuna za 2001. za 4670 članova sindikata koji su podigli tužbe zbog kršenja prava iz kolektivnoga ugovora.

Ministar Primorac najavio je i mogućnost postizanja dogovora sa sindikatom zaposlenih u srednjim školama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara