MINISTAR PRIMORAC SA SURADNICIMA VOLONTIRAT ĆE U ŠKOLAMA S MENTALNIM RETARDACIJAMA

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posjetio je jutros zagrebačku Osnovnu školu "Nad lipom", koja odgaja polaznike s mentalnim retardacijama, i najavio da će sa svojim suradnicima volontirati u takvim vrstama ustanova kako bi potaknuo pozitivnu promjenu odnosa javnosti.

Ravnatelj Nikola Radić i psihologinja Dubravka Vajdić zahvalili su ministru Primorcu i istaknuli kako je to nastavak njegovih kontakata iz vremena kad nije bio ministar.

Školi je najvažnije da postane pokretljivija i operativnija ustanova s više nastavnika (sada rade isključivo defektolozi) i opreme koja bi djeci omogućila komunikaciju i veću integraciju s okolinom. To se u znatnoj mjeri postiže u školi, ali izvan škole za to nema nikakvih mogućnost, upozorila je psihologinja Vajdić.

"Dobro surađujemo sa strukom i poznato nam je stanje u cijeloj Hrvatskoj. Posvuda se na javnim mjestima zazire od takve djece i mnogi ih još doživljavaju kao sramotu", rekao je Radić.

Ministar je podupro napore djelatnika škole i složio se da treba mijenjati odnos prema sličnim društvenim skupinama jer nije samo u pitanju djelovanje obrazovnog sustava nego opći kulturni problem.

"Želimo potaknuti ljude da se uključe u rad škola i da se tako premijeni odnos u Hrvatskoj. Prilike u Hrvatskoj mijenjat će se vrlo brzo, ali se neće moći preko noći promijeniti naš odnos prema takvoj djeci", rekao je ministar Primorac. Izrazio je uvjerenje da se ne može mnogo učiniti na intelektualnom razvoju djece, ali može u socijalnom smislu i u ljubavi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nužno je da djeca vide proizvode svoga rada. Stoga ćemo vlastitim stručnim i volonterskim radom sudjelovati u akcijama koje će ih uključivati u društvo, primjerice s njima ćemo zajedno prodavati njihove proizvode za Božić i Uskrs", istaknuo je Primorac, ocijenivši da i mediji trebaju o takvim problemima pozitvno izvješćivati te poticati na promjene u ponašanju javnosti.

Školu "Nad lipom" pohađa 123 djece u dobi do 21 godine, uglavnom umjerene i teže retardacije. Škola radi 74 godine, a do prije 10 godina djelovala je kao specijalna škola. Djeca u nju dolaze s rješenjem gradskog Ureda za školstvo, odgajaju se u 17 skupina odabranih po dobnim skupinama, a s njima radi 26 defektologa u dvjema smjenama.

Manji broj polaznika stječe diplome i upisuje se u srednju školu gdje svladava pomoćne zanate, a veći broj, pod uvjetom da imaju obitelj, odlazi u radionice u Zagrebu namijenjene za njih.

Godišnji proračun škole je oko četiri milijuna kuna.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara