MINISTAR ŽUŽUL NA KONFERENCIJI U MUENCHENU

L

Republike Hrvatska sposobna je i spremna prihvatiti punu odgovornost koju donosi članstvo u NATO-u istaknuo je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u svom izlaganju na Muenchenskoj konferenciji o sigurnosti te zatražio da se ta činjenica uzme u razmatranje.

Ministar Žužul zajedno s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i članovima hrvatskog izaslanstva sudjeluje u radu 40. M?nchenske konferencije o sigurnosnoj politici. Kako je priopćeno, ministar Žužul svojim je izlaganjem u subotu nastupio u okviru druge panel teme Konferencije - Budućnost NATO-a. Ministar je u svom govoru posebno zahvalio Glavnom tajniku NATO-a Schefferu što u uvodnom izlaganju o budućnosti Sjevernoatlantskog saveza nije izostavio zemlje jugoistočne Europe.

Ministar Žužul je naglasio da je najuspješnija misija NATO-a izvedena upravo na području Balkana i da ta zadaća nije u potpunosti završena pa je potrebno nastaviti s djelovanjem NATO-a u toj regiji. Dr. Žužul je kazao da najbolji put za budućnost NATO-a vidi u integraciji svih država spomenute regije u Europsku uniju i NATO savez. Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo što je na posljednjem summitu NATO-a u Pragu pozvano u članstvo sedam novih država među kojima je i Slovenija, kao raniji sastavni dio bivše Jugoslavije, što je posebno značajna činjenica za Republiku Hrvatsku.

Spomenuvši da pokraj njega sjede ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ministar obrane Srbije i Crne Gore, hrvatski ministar izrazio je uvjerenje da će njihove države prihvatiti buduće članstvo Republike Hrvatske u NATO-u s istim entuzijazmom s kojim je Hrvatska popratila činjenicu da Slovenija uskoro postaje punopravnom članicom NATO-a. Ministar je dodao da iz razmatranja za članstvo ne treba isključiti ni Albaniju i Makedoniju i ponovio da Republika Hrvatska spremno čeka pozivnicu u Savez.

Nakon izlaganja hrvatskog ministra, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je, kako je propćeno, svim sudionicima Konferencije kazao da je čvrsto uvjeren i da očekuje - kako je rekao i u Bruxellesu 13. siječnja ove godine hrvatskom premijeru dr. Ivi Sanaderu i ministru vanjskih poslova dr. Miomiru Žužulu - da će Hrvatska ići putem prema punopravnom članstvu u NATO savezu. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ivanić je nakon govora dr. Žužula kazao da u potpunosti podržava izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova te dodao da bi upravo prijem Hrvatske u NATO dao bitnu poruku i nadu Bosni i Hercegovini da će i ta država moći imati svoju budućnost u NATO savezu.

Na margini Konferencije u M?nchenu ministar Žužul imao je niz susreta i razgovora sa stranim državnicima među kojima su najznačajniji ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Donald H. Rumsfeld, koji sutra 8. veljače dolazi u službeni posjet Zagrebu, v.d. pomoćnice ministra obrane Mira Ricardel, američki veleposlanik Richard Hoolbroke, predsjednica njemačke stranke CDU dr. Angela Merkel, američki senator Jon Kyl, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmar Brok, ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel, ministrica vanjskih poslova Makedonije Ilinka Mitreva i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić. Odvojeni duži bilateralni sastanak ministar Žužul je imao s ministrom vanjskih poslova Bugarske Solomonom Isaacom Passyem te je po završetku rada Konferencije dao opširni intervju za Bavarski radio, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi za HTV, ministar Žužul ocijenio je u subotu navčer da se komunikacija Hrvatske s NATO-om razvija u dobrome smjeru te da su reakcije koje je hrvatsko izaslanstvo dobilo u subotu na 40. godišnjoj Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu izrazito dobre.

"Mislim da su reakcije koje smo danas dobili u Muenchenu izrazito dobre", izjavio je za vijesti Hrvatske televizije ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Po njegovim riječima, kao potvrda tih dobrih reakcija tako se moglo vidjeti i da je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer sasvim izravno odgovorio kako je zadovljan što su i ministri iz regije podržali Hrvatsku na putu priključenja NATO-u.

"Tako", dodao je Žužul, "mislim da se i naša komunikacija s NATO-om razvija u dobrome smjeru".

Na 40. Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti što se u subotu i nedjelju održava u Muenchenu okupili su se ministri vanjskih poslova, obrane i visoki dužnosnici iz više od 30 zemalja. Glavne teme su budućnost NATO-a, odnosi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Europe te budućnost Bliskoga istoka i Srednjega istoka.

(Hina) pp/xip ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara