23.20.165.182 US
 

Ministarstvo financija o javnom natječaju za nabavu vatrogasnih vozila

Piše:
četvrtak, 9.10.2003. 17:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO financija reagiralo je danas priopćenjem za javnost na, kako navode, neke novinske napise da je posao proizvodnje specijalnih vozila u Republici Hrvatskoj u partnerstvu s jednom od najvećih svjetskih kompanija u tom sektoru Daimler Chryslerom ostvaren bez javnog natječaja.

Kako se pojašnjava u priopćenju "javni natječaj za nabavu vozila vatrogasne namjene proveden je i javila su se tri ponuđača. Jedan od njih bila je i Mehanotehnika iz Zlatar Bistrice, koja nije ispunila oko dvije trećine zahtjeva iz natječaja za visokospecijaliziranu proizvodnju, ni financijskih ni tehničkih. Dakle, nije pokazala sposobnost za tako složen posao. Ta je tvrtka bila i u ozbiljnim problemima s prijetnjom stečajem", napominje se u priopćenju.

Pojašnjava se nadalje da "javni natječaj, na kojem je ispunio sve uvjete i pobijedio Daimler Chrysler preko člana svog Konzorcija Debis, nije prihvaćen iz jednog tehničkog i jednog suštinskog razloga". Tehnički razlog je da je Vlada planom predvidjela neznatno manji iznos za nabavu 210 vatrogasnih vozila. Tržište je kasnije pokazalo da je za najkvalitetniju opremu potrebno nešto više sredstava. No, važniji je suštinski razlog, a taj je da je Vlada zahtijevala da se hrvatske potrebe ne zadovoljavaju uvozom, kako se to ranije radilo, nego da se proizvodnja u što većoj mjeri realizira u Hrvatskoj", napominju iz Ministarstva financija.

Nakon toga, navodi se nadalje u priopćenju, Ministarstvo gospodarstva razvilo je široku aktivnost i postiglo da se razna specijalna i vatrogasna vozila ne uvoze, nego da se s najvećim svjetskim proizvođačem ostvari partnerstvo i realizira proizvodnja u Hrvatskoj sa skupinom hrvatskih poduzeća i hrvatskim potencijalima i to radi zadovoljavanja domaćih potreba, ali i izvoza u regiju.

Sklopljeni ugovor veliki je poduhvat za hrvatsku industriju, jer će uz potporu najveće svjetske kompaniju Daimler Chrysler, proizvodnja biti ostvarena u Hrvatskoj, u početku u manjoj, a s vremenom u sve većoj mjeri. Do sada je sklopljen ugovor s dvanaest hrvatskih poduzeća koji čine konzorcij s hrvatske strane. Konzorcij je otvoren i za sve druge tvrtke koje su sposobne zadovoljiti kriterije proizvodnje. Hrvatski stručnjaci i radnici idu na obuku u Njemačku i Austriju i u kratkom vremenu sve veći dio proizvodnje ostvarivat će se u Hrvatskoj, tvrde iz Ministarstva financija.

Po njihovoj je ocjeni osobita važnost ovog projekta da će se proizvodnja, umjesto uvoza, obavljati u Hrvatskoj te da Hrvatska postaje regionalni centar za tu tehnološki zahtjevnu proizvodnju. Time će se zadovoljavati domaće potrebe za specijalnim vozilima i proizvodit će se za izvoz, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije