54.81.117.119 US
 

Ministarstvo kulture skrbi o hrvatskoj arhitekturi - odgovor udruženju hrvatskih arhitekata

Piše:
utorak, 30.3.2004. 13:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO kulture skrbi o hrvatskoj arhitekturi o čemu svjedoči i činjenica da je ove godine imenovalo izbornika za Venecijanski bijenale i da je osiguralo novčanu potporu za nastup hrvatskih arhitekata na tom za arhitekturu značajnom događaju, ističe se u odgovoru Ministarstva kulture Udruženju hrvatskih arhitekata.

Ono je jučer uputilo otvoreno pismo ministru kulture izražavajući neslaganje s prijedlogom zakona upućenim u saborsku proceduru u kojem se navodi da arhitektura ne pripada djelokrugu Ministarstva kulture.

"Podrška izdavačkoj djelatnosti društva i udruženja arhitekata, kao i drugi oblici suradnje osobito na zaštiti i očuvanju graditeljske baštine svjedoci su uvažavanja i podrške struci", napominje se u odgovoru Ministarstva kulture te dodaje kako je ono, zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, supokrovitelj Prvoga kongresa hrvatskih arhitekata koji se održava u Zadru od 14. do 16. listopada 2004.

Isto tako, kako se dodaje, imenovani su i članovi komisije za dodjelu nagrade "Vladimir Nazor" za područje arhitekture. Izdavačka djelatnost u zemlji i inozemstvu hrvatskih arhitekata, ali i gostovanja arhitekata svjetskog ugleda u Hrvatskoj, primjerice izložbeni projekt švicarskoga arhitekta Marija Botte, briga su Ministarstva kulture, navodi se.

"Pri utvrđivanju prijedloga zakona pomno je analiziran rad Vijeća za arhitekturu i urbanizam kao i pitanja o kojima je to Vijeće raspravljalo i odlučivalo. I ta analiza ukazuje na nedefiniranost djelokruga toga vijeća zbog čega ono nije u mogućnosti ostvarivati zakonom propisanu funkciju", kaže se u odgovoru i dodaje kako, osim toga, Ministarstvo kulture nije matično ministarstvo za djelokrug urbanizma i arhitekture, već je to Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te stoga vidi "svrsishodnost toga vijeća u ministarstvu kojemu je to osnovna djelatnost".

U odgovoru, koji je potpisala tajnica kabineta ministra Mirjana Lichtner Kristić, također se napominje da arhitekti i urbanisti nisu izostavljeni iz sudjelovanja u radu Vijeća Ministarstva kulture čemu svjedoči i činjenica da su uključeni u rad Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Ministarstva.

"Ministarstvo kulture, za razliku od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ne može utjecati na procese u području urbanizma i arhitekture, osim kada je riječ o zaštićenoj graditeljskoj baštini i zaštićenim povijesnim cjelinama", stoji u današnjem priopćenju Ministarstva kulture.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije