54.81.119.14 US
 

Ministarstvo poljoprivrede objavilo novu listu potencijalno opasne hrane koju se pojačano kontrolira

Piše:
četvrtak, 14.6.2012. 10:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Ilustracija

MINISTARSTVO poljoprivrede je u Narodnim novinama br. 65/12, od 13. lipnja 2012. objavilo novu "Listu hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost, a koja podliježe povećanom broju službenih kontrola hrane i hrane za životinje pri uvozu".

> Opasna hrana u Hrvatskoj: Tjestenina s aluminijem, začini sa salmonelom, voće i povrće s pesticidima

Lista se redovito mijenja, a u odnosu na prethodnu izmjene se odnose na sljedeće namirnice:

1. Paprike iz roda Capsicum annuum (mljevene ili drobljene), proizvodi od chillija (curry), kurkuma (Curcuma longa) i crveno palmino ulje više ne podliježu povećanom broju službenih kontrola na sudan bojila pri uvozu.

2. Hrana i hrana za životinje za koju je povećana učestalost fizičkog i identifikacijskog pregleda pošiljki pri uvozu je:

- curry listovi iz Indije za koje je, radi opasnosti od kontaminiranosti reziduama pesticida, povećana učestalost pregleda sa 10 posto na 50 posto

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
- paprike iz roda Capsicum annuum (mljevene ili drobljene), proizvodi od chillija (curry), muškatni oraščići (Myristica fragrans), macis (Myristica fragrans), đumbir (Zingiber officinale), kurkuma (Curcuma longa) iz Indije za koje je, radi opasnosti od kontaminiranosti aflatoksinima, povećana učestalost pregleda sa 20 posto na 50 posto.

"Ističemo da se na Listi ne nalazi `opasna hrana` koja može ugroziti zdravlje i život potrošača, već određena hrana za koju je procjenom rizika utvrđeno da bi mogla predstavljati opasnost"

"Ističemo da se na Listi ne nalazi `opasna hrana` koja može ugroziti zdravlje i život potrošača, već određena hrana i hrana za životinje podrijetlom iz određenih zemalja za koju je procjenom rizika utvrđeno da bi mogla predstavljati opasnost te upravo iz toga razloga podliježe povećanom broju službenih kontrola pri uvozu. Na taj način je osiguran uvoz samo one hrane odnosno hrane za životinje koja je sigurna za konzumaciju odnosno hranidbu", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

"Kontrolu hrane i hrane za životinje koja se nalazi na Listi pri uvozu provodi granična sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i granična veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i tek po završetku pregleda i dobivanja potrebnih analitičkih izvješća o udovoljavanju hrane i hrane za životinje odredbama važećih propisa, nadležna granična inspekcija dopušta daljnji prijevoz pošiljke, a carinska služba pušta pošiljku u slobodni promet", navode.

"Ovakav način kontrole sukladan je odredbama Zakona o hrani, kao i europskog zakona o hrani, odnosno Uredbe (EZ) br.178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća o općim načelima i uvjetima propisa o hrani, osnivanju Europske uprave za zdravstvenu ispravnost hrane i postupanju u predmetima zdravstvene ispravnosti hrane, koji propisuju mogućnost poduzimanja hitnih privremenih mjera u slučajevima uvoza određene hrane i hrane za životinje iz određenih zemalja, odnosno određivanja posebnih uvjeta uvoza za istu, a kada se utvrdi da ta hrana ili hrana za životinje može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, zdravlje životinja ili okoliš. Ovakav način kontrole sukladan je i jednom od temeljnih načela sustava sigurnosti hrane - načelu predostrožnosti. Upravo je iz takvog preventivnog pristupa proizašla i potreba za povećanim brojem službenih kontrola pri uvozu određene hrane i hrane za životinje iz određenih zemalja", dodaje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

 

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije