54.81.232.54 US
 

Ministarstvo pravosuđa predstavilo projekt Pravosudne akademije

Piše:
četvrtak, 6.5.2004. 15:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO pravosuđa predstavilo je danas projekt Pravosudne akademije, središta u kojem će se suci i državni odvjetnici dodatno educirati i usavršavati, a za koji je CARDS projektom Europska unija (EU) osigurala 1,2 milijuna eura.

Predstavljajući projekt na zagrebačkom Županijskom sudu ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt istaknula je da je riječ o projekt važnom za reformu pravosuđa.

"Cilj nam je da Pravosudna akademija postane institucija koju će svi suci redovito pohađati u cilju napredovanja u sudačkoj karijeri", kazala je ministrica pred brojnim sucima, državnim dužnosnicima, profesorima pravnih fakulteta i predstavnicima međunarodnih institucija.

Dodala je bi Akademija sucima trebala omogućiti praktična znanja na pojedinim pravnim područjima. Istaknula da će jedan od zadataka biti i organiziranje seminara na kojima bi se suci i državni odvjetnici pripremali za suđenja u postupcima za ratne zločine. To bi povećalo sposobnost hrvatskog pravosuđa da preuzme predmete koje bi Haag uskoro mogao prepustiti domaćem sudstvu, kazala je ministrica.

Objasnila je da će se 1,2 milijuna eura predviđenih programom CARDS 2001 usmjeriti na jačanje sadašnjeg edukacijskog sustava i razvoj novih modela, dok će se za dodatnih 300 tisuća eura kupiti oprema i knjige za akademiju i dva regionalna ureda za usavršavanje sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika pri zagrebačkom i riječkom županijskom sudu.

Ministrica je zaključila da ulaganja EU u hrvatski pravosudni sustav "potvrda da EU vidi Hrvatsku kao buduću ravnopravnu članicu".

Naglasila je da je su dva cilja reforme smanjenje zaostataka na sudovima u roku tri godine i modernizacija i prilagodba pravosuđa europskim standardima.

Podsjetila je da je Ministarstvo u tu svrhu pokrenulo mjere za rasterećenje sudaca, odnosno donijelo zakonske pretpostavke koje su omogućile prebacivanje predmeta s preopterećenih na manje opterećene sudove. Od ostalih mjera navela je osnivanje odjla za unutarnji nadzor koji će kontrolirati financijsko i materijalno poslovanje pravosudnih tijela. Od infrastrukturnih ulaganja najavila je premještanje svih zagrebačkih prvostupanjskih pravosudnih tijela na jedno mjesto na tzv. trg pravde.

Kazala je i da će se uz pomoć Svjetske banke i programa CARDS 2002 financirati uspostava integralnog sustava upravljanja sudskim spisima, a do kraja godine očekuje sei umrežavanje zemljišnih i katastarskih knjiga 30 sudova.

Izrazivši zadovoljstvo što je Hrvatska poduzela konkretne korake u reformi pravosuđa, šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger kazao je da bi Pravosudna akademija trebala imati važnu ulogu u prilagodbi hrvatskog pravosuđa i zakonodovstva europskim standardima. Ustvrdio je kako će se hrvatski suci ubrzo susresti s "novim izazovima", te da im Akademija mora pomoći da za te izazove budu spremni.

Pozdravivši napore Ministarstva pravosuđa da se sucima omogući dodatno obrazovanje i usavršavanje predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić je rekao da Pravosudnu akademiju, među ostalim, vidi i kao mjesto na kojem će se suci pripremati za primjenu novih propisa. No, upozorio je kako je obrazovanje "samo jedan segment koji će pomoći uspostavi suvremenijeg pravosudnog sustava".

"Suci žele nova znanja, ali kako da to i ostvare kad su lani morali raditi na više od tri milijuna predmeta", kazao je Crnić, ocjenivši kako su nužne dodatne mjere kojima će se sudovi rasteretiti.

Ustvrdio je kako su suci u "paradoksalnoj situaciji" jer svi govore da sudovi ne valjaju, a istodobno sve više građana svoja prava žele ostvariti upravo preko tih sudova.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije