54.224.234.8 US
 

Ministarstvo zdravsta: Neki mediji i dio javnosti pogrešno protumačili uredbu o dopuštenoj razini GMO-a u proizvodima

Piše:
petak, 19.3.2004. 19:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO zdravstva i socijalne skrbi smatra da su neki mediji i dio javnosti pogrešno protumačili Uredbu o razini genetski modificiranih organizama (GMO) u proizvodima ispod koje proizvodi koji se stavljaju na tržište ne moraju biti označeni kao proizvodi koji sadrže GMO, a koja propisuje da se slučajno prisustvo GMO-a u proizvodima tolerira u razini od 0,9 posto po pojedinačnom sastojku proizvoda. Zato, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi današnjim priopćenjem želi podrobno izvijestiti javnost o ciljevima i svrsi spomenute Uredbe.

Tako se navodi da je cilj Uredbe, utvrđen Zakonom o zaštiti prirode, da oni proizvođači, distributeri i trgovci koji su sve učinili da izbjegnu prisustvo GMO-a u svojim proizvodima, a do kojega je ipak došlo zbog slučajne ili tehnološki neizbježne kontaminacije tijekom uzgoja, transporta, prerade ili sl., ne bi bili oštećeni zabranom stavljanja na tržište njihovih proizvoda.

Da bi se postigla viša razina zaštite nije se dopustilo prisustvo i nedopuštenih GMO-a, odnosno onih koji nisu prošli procedure procjene njihove zdravstvene ispravnosti, nego samo onih GMO-a koji su dopušteni u EU, a navedeni su u prilogu Uredbe.

Navodi se, uz ostalo, kako je Uredbu potrebno tumačiti u kontekstu cijeloga Zakona o zaštiti prirodi u kojemu se u drugim člancima određuju uvjeti po kojima se genetski preinačeni organizmi mogu staviti na tržište, a nakon niza striktno propisanih procedura.

Zakonom je određeno da dopuštenje za stavljanje na tržište prehrambenih proizvoda izdaje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a procedura ishođenja dopuštenja propisana je Zakonom o hrani i provedbenim propisima koji tek trebaju biti doneseni.

Iz toga pak proizlazi, ističe se, da sve dok se ne donesu provedbeni propisi, a temeljem Zakona o zaštiti prirode i Zakona o hrani, stavljanje na tržište genetski preinačenih organizama u Republici Hrvatskoj nije dopušteno.

Spomenuta Uredba omogućava pak nadležnim tijelima državne uprave da zabrane stavljanje na tržište i neškodljivo unište one proizvode u kojima je razina GMO-a veća od Uredbom propisane tolerirane razine od 0,9 posto, stoji na kraju današnjega priopćenja što ga je potpisao ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang.

Nevladina ekološka udruga Zelena akcija zatražila je danas da Vlada poništi nedavno donesenu Uredbu o razini genetski modificiranih organizama u proizvodima u prilogu koje je i lista od 15 vrsta dopuštenih genetski preinačenih organizama u hrani i stočnoj hrani. Zelena akcija traži da Vlada zabrani tih 15 vrsta GM proizvoda dok se ne donesu svi podzakonski akti i osigura provedba zakona.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije