Ministarstvo zdravstva i tvrtka Medial predstavili automatski defibrilator

MINISTARSTVO zdravstva i socijalne skrbi i tvrtka Medial predstavili su danas automatski defibrilator uređaj za reanimaciju srca koji se koristi u slučajevima iznenadnog zastoja srca kada ljudski život ovisi pomoći koju treba pružiti u roku tri minute.

U Hrvatskoj od iznenadnog poremećaja srčanog ritma godišnje umre 8.000 osoba, a zdravstvene statistike pokazuju da brza defibrilacija omogućuje preživljavanje u 90 posto slučajeva.

"Cilj nam je s takvim uređajem opskrbiti putem javnog natječaja sve zdravstvene ustanove, ali i potaknuti javnu upravu, poslodavce i poduzeća da kupe defibrilatore kako bi bili dostupni što širem krugu ljudi", rekao je ministar zdravstva Andrija Hebrang na konferenciji za novinare.

Automatski defibrilator stoji oko 2.500 dolara ili oko 15.000 kuna, no za njegovu nabavu za zdravstvene ustanove ove godine u proračunu nema novaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Medial danas je darovala po jedan automatski defibrilator zagrebačkom Autobusnom kolodvoru, Hrvatskim željeznicama, Zračnoj luci Zagreb, SRC-u Jarun te gradu Novalji, a osobe koje će njime baratati proći će potrebni tečaj u Ministarstvu zdravstva.

Hebrang smatra da bi uređaj trebao biti dostupan na što više javnih mjesta, posebice tamo gdje prolazi ili boravi puno ljudi, na radnim mjestima, u policijskim i vatrogasnim automobilima.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara