Ministarstvo zdravstva u povodu Svjetskog tjedna dojenja

Majčino mlijeko trebalo bi biti osnovna hrana u prvoj godini djetetova života jer pojačava imunitet, štiti od bolesti i izaziva pozitivne emocije, poručilo je danas Ministarstvo zdravstva u povodu Svjetskog tjedna dojenja.

Što se tiče paketa "Sretna beba", koji se dijeli rodiljama u hrvatskim rodilištima, Ministarstvo zdravstva naglašava da je odobrilo njegovu distribuciju zbog osiguravanja besplatnog primjerka edukativne knjižice za sve rodilje "Moja prva godina" u kojoj se, među ostalima, promiče dojenje.

Hrvatsko pedijatrijsko društvo optužilo je Ministarstvo da odobrava distribuciju paketa u kojem se reklamiraju umjetni proizvodi dječje hrane i destimulira strategija promicanja dojenja u Hrvatskoj, što je suprotno Međunarodnom pravilniku o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Ministarstvu pak tvrde da je paket "Sretna beba" usklađen s međunarodnim pravilnikom o načinu prodaje zamjena za majčino mlijeko i da nikad nije sadržavao materijale koji reklamiraju ili spominju zamjene za majčino mlijeko.

Osim toga, Ministarstvo naglašava da je novim Pravilnikom o pravima, uvjetima i načinu ostvarenja prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja majkama omogućen boravak u bolnici na teret zdravstvenog osiguranja za vrijeme liječenja njihovih beba kako bi mogle nesmetano dojiti.

Ministarstvo je također izradilo program poboljšanja boravka rodilja i novorođenčadi u rodilištima, te prijedlog Zakona o promicanju dojenja, kaže se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara