Ministarstvo zdravstva upozorava na nepravilnosti prilikom obavješćivanja o lijekovima

MINISTARSTVO zdravstva i socijalne skrbi zatražilo je danas od Hrvatskog novinarskog društva (HND) da zbog nepravilnosti do kojih dolazi prilikom obavješćivanja o lijekovima upozna svoje članstvo, redakcije i odgovorne urednike u medijima kako je zakonski zabranjeno javno oglašavanje lijekova koji se izdaju na recept..

Pozivajući se na Pravilnik kojim se regulira oglašavanje lijekova, ministar zdravstva Andrija Hebrang u pismu HND-u ističe da je javno oglašavanje i obavješćivanje dozvoljeno samo za lijekove i medicinske proizvode koji se izdaju bez recepta.

Javno oglašavanje i obavješćivanje o lijekovima nije dopušteno ako se korisnika želi uvjeriti da se prije korištenja ne treba posavjetovati s liječnikom, da lijek nema nuspojava ili da je bolji od ostalih. Također nije dozvoljeno upućivati na cijenu lijeka niti koristiti povijesti bolesti koje bi mogle dovesti do pogrešnog samoliječenja ili samodijagnoze itd.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva moli da se prilikom oglašavanja i obavješćivanja o lijekovima i medicinskim proizvodima mediji pridržavaju propisa, s obzirom da je zakonom propisana kazna u iznosu od 70 do 100 tisuća kuna za pravnu osobu koja oglašava, a 30 do 50 tisuća kuna za pravnu osobu koja obavješćivanjem o lijeku potiče propisivanje, izdavanje i potrošnju lijekova za koji nije dano odobrenje ili nisu ispunjeni drugi uvjeti za stavljanje u promet.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara