107.22.2.109 US
 

Ministrica imenovala Komisiju za Družbu Adriju

Piše:
utorak, 2.11.2004. 18:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTRICA zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić imenovala je 25 članova Komisije koja će na temelju Studije vrjednovati i ocijeniti utjecaj projekta Družbe Adrije na okoliš, priopćilo je danas Ministarstvo.

Projektom se planira doprema nafte s naftnih polja u Rusiji preko šest zemalja do luke u Omišlju.

Kad povjerenstvo donese odluku o cjelovitosti i stručnoj utemeljenosti Studije, ona će biti upućena na javni uvid, koji će trajati najmanje 14, a najviše 21 dan, a odlukom Ministarstva može se i produžiti.

Povjerenstvo može odrediti i obvezu provedbe javne rasprave u tijeku javnog uvida.

Studija ima oko 1500 stranica, ali su neki podaci o objektima u Studiji posebno važni za obranu zemlje i državna su tajna, pa se ne mogu dati na javni uvid. To se u prvom redu odnosi na grafičke prikaze instalacija, što nije presudno za procjenu utjecaja na okoliš, navodi Ministarstvo.

Obavijest o javnom uvidu i mogućoj javnoj raspravi objavljuje se u javnom tisku i službenom glasniku jedinice lokalne samouprave na području na kojem se provodi, a može i u drugim javnim glasilima. Javnost može davati pisane i usmene primjedbe, prijedloge i mišljenja, a povjerenstvo mora dati odgovore i obrazloženja. Sjednice povjerenstva koje ocjenjuje prihvatljivost zahvata su javne.

Tvrtka JANAF je na zahtjev Ministarstva izradila Izvješće o Studiji utjecaja na okoliš namjeravana zahvata koju je kao prethodnu informaciju Ministarstvo objavilo na svojoj web-stranici.

Sporazum o Družbi Adriji potpisala je bivša Vlada 2001., a za provedbu toga projekta treba dograditi, obnoviti i osuvremeniti JANAF-ov naftovodni sustav JANAF-a, za što je prije izdavanja lokacijske i građevne dozvole bila obvezna izradba Studije utjecaja na okoliš i njezina ocjena. Tu su studiju za JANAF izradili Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu i Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i njegova ispostava u Dubrovniku.

Udruga "Eko-Kvarner" protivi se tom projektu smatrajući da bi tankeri u more dopremili i balastne vode te time poremetili jadranski ekosustav.

Ta udruga je 15. listopada i ponovno jučer prozvala Ministarstvo da "usprkos dogovoru ne kani na svojim internetskim stranicama u cijelosti objaviti Studiju utjecaja na okoliš za projekt Družbu Adriju".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije