Ministrica Polfer: Luksemburg želi biti pouzdan partner Hrvatskoj

Luxembourg želi biti pouzdan partner Hrvatskoj na njezinom putu prema EU i u tome je spreman pružiti i financijsku pomoć, izjavila je u utorak u Luxembourgu ministrica vanjskih poslova Lydie Polfer.

"Luxembourg želi biti pouzdan i vjerodostojan partner Hrvatskoj na njezinu putu u EU", rekla je ministrica Polfer nakon dvosatnog razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

Nakon susreta šefovi diplomacija dviju zemalja potpisali su sporazum o projektu razminiranja u Hrvatskoj, koji je težak nešto više od 143.000 eura.

Luxembourg je i do sada financijski pomagao uklanjanje mina u Hrvatskoj.

Ministrica Polfer je rekla da Luxembourg pruža i financijsku potporu Hrvatskoj u pripremi državnih službenika za primjenu europskih standarda u području pravosuđa.

Šefica luxembourške diplomacije rekla je kako očekuje da će Europska komisija objaviti svoje mišljenje o hrvatskoj sposobnosti za početak pregovora o punopravnom članstvu u ožujku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Polfer je istaknula nužnost suradnje s Haaškim sudom, što je jedan od glavnih uvjeta za napredak u europskim integracijama.

Ministar Žužul je izrazio spremnost u ispunjavanju obveza koje pred Hrvatsku savlja međunarodna zajednica.

"Izrazio sam spremnost i odlučnost hrvatske Vlade da nastavi ispunjavati svoje međunarodne obveze i pri tome želimo da nas se ocjenjuje prema vlastitim postignućima", rekao je Žužul.

Hrvatski ministar je izrazio nadu da će Hrvatska započeti pregovore o punopravnom članstvu u EU početkom slijedeće godine kada Luxembourg preuzima rotirajuće predsjedništvo.

Zahvaljujući na pomoći koju Luxembourg pruža Hrvatskoj, ministar Žužul je pozvao kolegicu Polfer da uskoro posjeti Zagreb.

Ministar Žužul se iz Luxembourga vraća u Bruxelles gdje će se u srijedu pridružiti izaslanstvu predsjednika Stjepana Mesića koji dolazi u dvodnevni posjet.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara