23.20.245.192 US
 

Ministrica pravosuđa i predsjednik HND-a o kleveti

Piše:
utorak, 22.7.2003. 14:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić iznio je danas ministrici pravosuđa , uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović primjedbe na nedavno usvojene izmjene Kaznenog zakona koje se odnose na odgovornost za klevetu.

"Ministrica je najavila da će već ovog tjedna upoznati Vladu s našim primjedbama i stavom da treba mijenjati sadašnju odredbu koja omogućuje lakši kazneni progon novinara za klevetu", kazao je Lučić Hini nakon sastanka u Ministarstvu pravosuđa.

Lučić kaže da je ministrica ostavila otvorenu mogućnost da se sporna odredba izmijeni, no da o tome odluku mora donijeti Vlada.

Nedavnom izmjenom KZ-a ukinut je dio odredbe kojom je bilo propisano isključenje protupravnosti za kazneno djelo klevete. To je značilo da novinari, ali i drugi javni djelatnici, nisu kazneno odgovarali za klevetu ako je iz načina izražavanja i drugih okolnosti proizlazilo da nisu namjeravali naškoditi nečijoj časti ili ugledu. HND je ocijenio da se ukidanjem te odredbe sužava sloboda govora, te olakšava progon i kažnjavanje novinara.

"Složili smo se da kleveta ostane kao kazneno djelo ali ne i da se kažnjava zatvorskim kaznama", kazao je Lučić, dodavši da je ministrica potvrdila da i sudska praksa pokazuje kako se za klevetu u pravilu dosuđuju novčane kazne.

Lučić je rekao kako je postignuta suglasnost da se u tisku obvezno objavljuju presude dosuđene protiv novinare zbog klevete.

Ministrica pravosuđa ocijenila je da je dio izmjena KZ-a išao u korist novinara. Podsjetila je da je brisan članak po kojemu se moglo biti kažnjenim ako se nekome predbacilo počinjenje kaznenog djela zbog kojega je pravomoćno osuđen. Također je napomenula i da je brisana odredba o objektivnoj odgovornosti glavnih urednika za objavljene informacije.

Lučić je kazao da je ministrica u razgovoru istaknula važnost zaštite časti i ugleda osobe, te obećala zalaganje za "maksimalna prava medija i novinara, ali uz njihovu maksimalnu odgovornost".

"Nakon načelnog stava Vlade, nastavit ćemo razgovore i s konačnim zaključcima izaći u javnost", kazao je Lučić.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije