Moldavija završila pregovore s odmetnutim pridnjestrovljem

Moldavski predsjednik Vladimir Voronjin izjavio je u petak da je završio pregovore o ujedinjenju s odmetnutom pokrajinom Pridnjestrovlje, javio je Interfax.

Pridnjestrovlje, regija u kojoj se govori na ruskom jeziku, postigla je de facto neovisnost od Moldavije nakon rata koji je okončan 1992. Pregovori o ujedinjenju održavaju se od 1994.

"Ubuduće Kišinjev neće voditi razgovore s Tiraspolom (neslužbenim glavnim gradom Pridnjestrovlja), nego samo s onim agencijama koje stoje iza čelnika Tiraspola", rekao je Voronjin u svom govoru o vanjskoj politici koji je prenosila nacionalna televizijska kuća.

On je rekao da Pridnjestrovlje vodi "10 do 15 osoba uz potporu susjednih zemalja", pritom misleći na Rusiju i Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oko 1.300 ruskih vojnika raspoređeno je u Pridnjestrovlju i oni imaju status mirovnjaka ili čuvara odlagališta streljiva iz vremena Sovjetskog Saveza. Gospodarstvo Pridnjestrovlja temelji se na krijumčarenju, a najveću korist od toga imaju ruski i ukrajinski industrijski tajkuni.

Nakon što se raspao SSSR, koji je veći dio Moldavije oteo Rumunjskoj nakon Drugog svjetskoga rata, stanovništvo tamošnjeg ruskog govornog područja prestrašilo se mogućeg ponovnog ujedinjenja s Rumunjskom i uspostavilo vlastitu upravu u Pridnjestrovlju. Veći oružani sukob u Moldaviji spriječila je intervencija ruskih snaga 1992. godine.

Rusija je prošle godine ponudila Moldaviji, koja je sada uz Albaniju najsiromašnija europska država, rješenje spora uz moldavsku obvezu da se država pretvori u demilitariziranu republiku s dvjema federalnim jedinicama široke autonomije.

(Hina) xkga ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara