Molekula iz crvenog vina produljuje život
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZNANSTVENICIMA je otprije poznato da smanjeni unos kalorija može produljiti život, no novi recept za dulji život mogao bi biti još jednostavniji.
Molekule pronađene u crvenom vinu, kikirikiju i još nekim proizvodima biljnog podrijetla usporavaju starenje kao i smanjeni unos kalorija.
To bi znanstvenike moglo dovesti do pronalaska lijekova koji produljuju život i liječe "staračke" bolesti, piše časopis "Nature".
Znanstvenici su utvrdili da molekula resveratrol produljuje život jednostaničnih organizama za 80 posto. Resveratrol se može naći u crvenom vinu i grožđu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
David Sinclair, profesor patologije na Harvardu, nada se da bi molekula mogla produljiti život i višestaničnim organizmima, poput crvi, vinske mušice i, vjerojatno, ljudi.
Sinclair, čija je studija objavljena u časopisu "Nature", rekao je da pokusi na crvima i vinskim mušicama već daju obećavajuće rezultate, a slične pokuse najavio je i na miševima.
Molekule koje produljuju život pripadaju porodici polifenola. Među njima je i resveratrol, sastojak koji crveno vino u umjerenim količinama čini zdravim za ljude.
Sinclair se nada da bi njegova studija mogla objasniti zašto crveno vino štiti od srčanih bolesti i zašto resveratrol sprječava nastanak raka kod miševa.
Molekule pronađene u crvenom vinu, kikirikiju i još nekim proizvodima biljnog podrijetla usporavaju starenje kao i smanjeni unos kalorija.
To bi znanstvenike moglo dovesti do pronalaska lijekova koji produljuju život i liječe "staračke" bolesti, piše časopis "Nature".
Znanstvenici su utvrdili da molekula resveratrol produljuje život jednostaničnih organizama za 80 posto. Resveratrol se može naći u crvenom vinu i grožđu.
Sinclair, čija je studija objavljena u časopisu "Nature", rekao je da pokusi na crvima i vinskim mušicama već daju obećavajuće rezultate, a slične pokuse najavio je i na miševima.
Molekule koje produljuju život pripadaju porodici polifenola. Među njima je i resveratrol, sastojak koji crveno vino u umjerenim količinama čini zdravim za ljude.
Sinclair se nada da bi njegova studija mogla objasniti zašto crveno vino štiti od srčanih bolesti i zašto resveratrol sprječava nastanak raka kod miševa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati