Morillon upozoravao Miloševića na Srebrenicu

FRANCUSKI general u mirovini Philippe Morillon izjavio je u četvrtak u Haagu na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću kako ga je u ožujku 1993. godine upozorio na glad i bijedu u Srebrenici i na strašnu dramu do koje će doći ako ne izvrši utjecaj na vojsku bosanskih Srba, do čega je došlo dvije godine poslije.

"Na vašoj se zastavi pojavila već jedna mrlja - Vukovar - a ako ne pomognete da deaktiviramo tu vremensku bombu u Srebrenici, imat ćete još jednu mrlju. Međunarodna zajednica vam to neće oprostiti i Srbi će biti dijabolizirani", kazao je bivši zapovjednik UNPROFOR-a u BiH (92/93) Morillon govoreći o sastanku s Miloševićem u Beogradu u ožujku 1993.

Morillon je dodao da je Milošević tada izvršio utjecaj na zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, ali samo "privremeno".

U svojem je iskazu 66-godišnji Morillon potvrdio da je iste godine pomoć Vojske Jugoslavije srpskim postrojbama u BiH bila direktna i očita, navodeći kao primjer topničke napade na srebreničko područje s druge strane Drine, s područja SRJ, te zračnu potporu.

"Te dvije vojske su imale zajednički cilj", ustvrdio je Morillon, pozivajući se na izvješća promatračke ekipe UN-a u Srebrenici koji su javljali o "sistematskom čišćenju" područja.

"Srbi su zauzimali selo po selo", podsjeća Morillon na to izvješće.

Miloševića je zanimalo je li srpsko stanovništvo u BiH, posebice u spomenutom području, imalo razloga strahovati za svoje živote i da li bi se srebrenička tragedija mogla pripisati tom strahu, spominjući zločine muslimanskih postrojbi pod zapovjedništvom Nasera Orića.

Morillon je odgovorio da je, po njegovu mišljenju, to točno i da je pokolj u Srebrenici u srpnju 1995. reakcija na Orićev pokolj Srba na pravoslavni Božić dvije i pol godine ranije.

Upravo zato sam Miloševiću ukazivao da je mogućnost pokolja u Srebrenici stvarna i mislim da je on to shvaćao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"(Srbi) su bili zatočeni u paklenom krugu krvi i osvete, svi, i muškarci i žene, to nije više strah već istinska mržnja", ocijenio je Morillon, dodavši da tom reakcijom na Orićeve zločine ne želi "opravdati srpske zločine".

Morillon je izrazio žaljenje što nije evakuirao ljude iz Srebrenice, ali je tada, kako je rekao, čvrsto vjerovao u Vance-Owenov plan. Složio se s Miloševićevom tvrdnjom da bosansko Predsjedništvo nije dopustilo izlazak ljudi iz enklave, ponudivši objašnjenje:"Nisam htio biti sudionikom etničkog čišćenja...jer kada ljudsko biće iskorijenite iz njegova okruženja to je etničko čišćenje. A Srbi su htjeli da se taj prostor isprazni od muslimana", objasnio je Morillon.

Ocijenivši pritom vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića kao "luđačkog pristašu etničkog čišćenja", Miloševića je optužio da je "odgovoran za sijanje straha".

Dopustili ste "dramu poteklu iz buđenja stoljetnih demona", poručio mu je Morillon.

Govoreći o prirodi sukoba, Morillon se složio s Miloševićom ocjenom, podrobno razrađenoj u knjizi Davida Owena "Balkanska odiseja", na koju se Milošević pozivao u više navrata na svjedočenjima raznih svjedoka, da u ratu BiH "nije bilo agresora i žrtve". Nije propustio, međutim, pojasniti da je njegov mandat podrazumijevao nepristranost, te da se nije smio stavljati na ičiju stranu.

"Nisam htio biti ičiji neprijatelj. Odbio sam bilo koga osuditi", kazao je Morillon, pojasnivši da je osuđivao samo pojedinačna djela i one koji su kršili obećanja.

"Kao takav, smetao sam svima, pa mi jednom prilikom prilikom Mladić poručio da ga pustim da sredi račune sa svojim Turcima", podsjeća Morillon.

Na Miloševićevo pitanje bi li se složio s Owenovom tvrdnjom, koju i on zastupa, da se u BiH radilo o građanskom ratu zbog preuranjenog priznanja neovisnosti, Morillon je odgovorio da "će to povijest pokazati".

Miloševićeva odgovornost za masovno ubojstvo više od 7.000 muslimana u Srebrenici jedan je od ključnih elemenata u dokazivanju njegove optužnice za genocid. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je uoči osme godišnjice najvećeg pokolja u Europi poslije Drugog svjetskog rata rekao da će "nesposobnost UN-a da spriječi taj stravičan zločin našu povijest proganjati zauvijek". UN je u travnju 1993. Srebrenicu proglasio "sigurnom zonom" i upravo je Philippe Morillon tada opkoljenim ljudima poručio: "Nikada vas neću napustiti".

Suđenje Miloševiću nastavlja se u srijedu izvođenjem svjedoka B-235, i nastavkom iskaza demografskog stručnjaka Brundberga. Suđenje će se odvijati po dužem rasporedu, do 16,45 sati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara