MOSTAR: AHSDOWN U PONEDJELJAK S VIJEĆNICIMA O STATUTU GRADA

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown u ponedjeljak će u Mostaru nazočiti sastanku gradskog vijeća koje se treba obvezati na donošenje Stalnog statuta Mostara, objavili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR). L

Prema OHR-u, mostarski bi vijećnici trebali u ponedjeljak potpisati pismo 'obveze za iznalaženje trajnog rješenja restruktuiranja grada Mostara u skladu s najboljom europskom praksom'.

Pozivajući se na izvor blizak OHR-u, bosanskohercegovačko izdanje zagrebačkog Večernjeg lista piše da će se time praktički uspostaviti novo Povjerenstvo koje bi do kraja godine trebalo donijeti Stalni Statut Mostara.

Prema istome izvoru u Povjerenstvo će ući predstavnici svih parlamentarnih stranaka u gradskoj skupštini. To bi tijelo trebalo nastaviti rad prvog Povjerenstva, kojeg je također uspostavio Ashdown, a iz kojeg su, nazadovoljni stajalištima međunarodne zajednice i hrvatskih predstavnika, istupili bošnjački članovi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Večernjaku rok za donošenje nacrta novog, stalnog Statuta Mostara je 15. prosinca.

Ako se dotad Povjerenstvo ne usuglasi Visoki predstavnik će, što je najvjerojatnije očekivati sudeći prema vrlo udaljenim stajalištima stranaka, nametnuti svoj prijedlog Statuta.

Mostar je Statutom donesenim u vrijeme daytonskih pregovora podijeljen na šest općina i središnje upravno područje. U tri su Hrvati većina, a u druge tri općine Bošnjaci. Međunarodna administracija u BiH predložila je sada da Mostar bude jedna jedinica lokalne samouprave čemu se snažno protive bošnjačke političke stranke tražeći najmanje jednu općinu s bošnjačkom većinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara