Mostar: Županijska vlada pozvala na početak nastave, sindikati se usprotivili

VLADA Hercegovačko-neretvanske županije pozvala je u ponedjeljak učenike osnovnih i srednjih škola, koje rade po hrvatskom programu, a koji štrajkaju od početka rujna, da u utorak dođu u škole, a prosvjetne radnike i ravnatelje da dođu na radna mjesta.

Županijski ministar prosvjete Jago Musa, objavljujući ovaj poziv, rekao je kako županijska vlada trenutačno prosvjetarima duguje samo plaću za kolovoz. Ministar Musa je optužio da su ostala potraživanja sindikata neosnovana i u službi manipulacije i političkih igara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, županijski sindikati prosvjetara (i osnovnih i srednjih škola) pozvali su roditelje da sa svojom djecom u utorak umjesto pred škole odu pred zgradu vlade Hercegovačko-neretvanske županije i zatraže odgovor tko je kriv za težak socijalni položaj prosvjetnih radnika. Sindikati tvrde kako je poziv županijske hercegovačko-neretvanske vlade da utorak počne nastava, protuzakonit čin vlade jer se njime, kako se navodi u priopćenju, krši tek potpisani kolektivni ugovor kojim je regulirano da štrajk prestaje odlukom Štrajkaškog odbora nakon postizanja dogovora o rješavanju zahtjeva zaposlenika u štrajku s poslodavcima.

Nakon takvih proturječnih i nepomirljivih poziva županijske hercegovačko-neretvanske vlade i sindikata, neizvjesno je kada će početi nastava u školama s hrvatskim programom na području ove županije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara