54.92.174.251 US
 

Mrsić najavio istragu: Obustavljena isplata mirovina za gotovo 50.000 umirovljenika!

Piše: Media Servis, M.L.
subota, 2.11.2013. 14:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Flickr

OKO 2400 umirovljenika u Hrvatskoj neće dobiti mirovinu ovaj mjesec u uobičajenim rokovima, kao i oko 46 tisuća umirovljenika izvan zemlje.

Riječ je o umirovljenicima koji nisu do 1. studenog dostavili OIB Zavodu za mirovinsko osiguranje, što je bila njihova zakonska obveza. Kad ju ispoštuju, odnosno kada dostave HZMO-u tražene podatke, mirovina će im biti isplaćena zajedno sa zaostacima, poručuju iz ministarstva.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić još je početkom listopada istaknuo da su umirovljenici već više puta obaviješteni da moraju Zavodu dostaviti svoj OIB. Dosta njih se, međutim, na ta upozorenja oglušilo. Razlozi za to mogu biti tehničke prirode, kao u slučaju umirovljenika u inozemstvu, koji su prvo morali zatražiti OIB, a pretpostavlja se da ima i slučajeva da korisnici mirovina više nisu živi ili da je mirovinu u njihovo ime primao netko drugi.

U razgovoru za Dnevnik 3 pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Mirjana Rađenović izjavila je kako se veliki broj umirovljenika kako u Hrvatskoj tako i iz inozemstva odazvao pozivima. Međutim, istaknula je, određen broj umirovljenika to nije učinio. Svi oni koji to nisu učinili, mirovinu koja će biti isplaćena u 11 mjesecu na žalost neće dobiti, kaže Rađenović.

"Kada ispoštuju svoju zakonsku obvezu mirovina će im biti isplaćena zajedno sa zaostacima, odnosno kad dostave podatke o OIB-u", naglasila je Mirjana Rađenović.

Mrsić: Provjerit ćemo 2.400 umirovljenika

Oko 2.400 umirovljenika u Hrvatskoj neće dobiti mirovinu za listopad, kao i oko 46 tisuća korisnika iz inozemstva. Novac će primiti naknadno kada Zavodu za mirovinsko osiguranje dostave OIB, a razlog što to ni nakon poziva nisu učinili, provjerit će se službenom istragom, potvrdio je za MS ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Bit će vrlo zanimljivo vidjeti što je s ovih 2.400 naših građana, je li tu ima prevara, jesu li oni uopće u Hrvatskoj, gdje te mirovine idu, tako da želimo da se te stvari srede. Napominjem da to nisu mala sredstva, to je preko 127 milijuna kuna i želimo da se ta sredstva isplaćuju onima koji na to imaju pravo", jasan je Mrsić.

Podsjeća da su po preuzimanju vlasti na Zavodu za mirovinsko osiguranje zatekli više od 80 tisuća umirovljenika bez OIB-a. Većina ih je riješena po službenoj dužnosti, a od njih 5.400 nikako nisu mogli dobiti OIB, kaže Mrsić. Nakon pozivanja da to svakako učine do 1. studenoga, osobni identifikacijski broj poslalo je 2.000, dok je 2.400 i dalje 'u mutnoj zoni', a istragu će odraditi nadležne institucije kako bi saznali.

"Jesu li ti korisnici uopće u Hrvatskoj, jesu li uopće među živima, podiže li netko umjesto njih mirovinu i time nezakonito dobiva sredstva", rekao je Mrsić.

Hrelja: OIB je mogla dodijeliti Porezna uprava

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja komentirao je stopiranje isplate oko 2 400 mirovina u Hrvatskoj zbog nedostave OIB-a. Hrelja pozdravlja najavljenu istragu eventualnih nezakonitosti, no misli da se nastala situacija mogla 'riješiti elegantnije'.

"Njima je po službenoj dužnosti uz potvrdu o životu Porezna uprava mogla dodijeliti OIB. Ali ako se radi o provjeri i svemu skupa što kaže ministar, što je dobro, onda se to moglo raditi samo s malo više takta. Nije trebalo dizati toliku galamu oko toga. Ne mogu prihvatiti da neki ljudi trpe stresove i osjećaju egzistencijalnu ugroženost zbog toga što neće dobiti mirovinu. U svakom slučaju to treba izbjeći", zaključio je Hrelja.

"Još jedno iživljavanje na umirovljenicima"

"Naprosto je nevjerojatno da ikome u normalnoj državi uopće padne na pamet, a još nevjerojatnije je da se doista i obustavi isplata mirovina nekome, u ovom slučaju se radi o čak 50.000 umirovljenika, i to samo zato jer po želji nekog ministra genijalca isti nisu HZMO-u dostavili svoj OIB.

Koliko državna birokracija može biti nesposobna, bahata, a bogme i poprilično glupava jasno je i iz činjenice da su do svakog OIB-a mogli doći i sami kontaktirajući pri tome opet jednu isto tako bahatu, i očito glupavu službu – upravu koja je po službenoj dužnosti građanima i određivala njihove OIB-e te ih uredno svakom od njih dostavila na njihovu adresu stanovanja.

Ako, dakle, ministarstvo financija odnosno Porezna uprava po službenoj dužnosti određuje i dodjeljuje identifikacijski broj svakom građaninu ili pravnoj osobi onda je i više no logično da je HZMO bez ikakvih problema mogao doći do OIB-a za svakog korisnika mirovine. Umjesto da se na takav način izađe ljudima u susret, posebno jer se radi o najugroženijoj socijalnoj skupini, država se kroz ministarstvo rada i mirovinskog sustava odlučila na treniranje strogoće bezrazložnim, a rekli bi i nezakonitim, nametanjem nekog stupidnog pravila po kojem svaki pojedinac HZMO-u mora dostaviti svoj OIB jer u protivnom ostaje bez svoje mirovine. 

U cijeloj ovoj groteski je posebno zanimljiva bahata izjava pomoćnice ministra rada i mirovinskog sustava koja bez pola muke kaže kako će, svima onima kojima su trenutno obustavljene, mirovine biti isplaćene zajedno sa zaostacima tek kada ispoštuju svoju zakonsku obvezu odnosno dostave podatke o OIB-u.

Dotična očito nije ni svjesna kako bi ministarstvo odnosno HZMO prošlo na sudu (EU) ako dođe do neke tužbe od strane onih kojima je netko protivno svim Zakonima i njihovom Ustavnom pravu ukinuo odnosno stopirao isplatu mirovine.

Hrvatska doista jest od 1. srpnja punopravna članica EU, što podrazumijeva i stanovita ponašanja usklađena sa navedenom činjenicom, no očito je da su mnoge glave u Hrvatskoj još uvijek u nekoj dalekoj prošlosti... u kojoj će očito je, i na žalost, mnogi od njih zauvijek i ostati.

Pa što su to umirovljenici skrivili ovoj socijalno neosjetljivoj, a dodali bi sada već i nenarodnoj Vladi, kada se na ovakav bešćutan način okomila baš na njih, reagirali su iz Bloka umirovljenici zajedno.
 

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije