54.162.253.34 US
 

Msgr. Nikola Eterović- papinski nuncij u Ukrajini na čelu vatikanske diplomacije?

Piše:
ponedjeljak, 1.9.2003. 17:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PAPINSKI nuncij u Ukrajini msgr. Nikola Eterović kojeg talijanski tisak spominje kao mogućega nasljednika sadašnjega tajnika Svete Stolice za odnose s drugim državama do sada je djelovao u papinskim diplomatskim predstavništvima u Obali Bjelokosti, Španjolskoj i Nikaragvi.

U Nikaragvi je bio do 1990. kada prelazi u papinsko Državno tajništvo u Vatikanu u Odjel za odnose s državama.

U svibnju 1999. papa Ivan Pavao II. ga je imenovao papinskim nuncijem u Ukrajini te istodobno naslovnim sisačkim nadbiskupom.

Po pisanju talijanskog lista "Messaggero", sadašnji tajnik Svete Stolice za odnose s drugim državama Jean-Louis Touran, bi zbog zdravstvenih razloga, mogao biti premješten na manje zahtjevnu dužnost.

Msgr. Nikola Eterović rođen je u Pučišćima na Braču 21. siječnja 1951. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu, klasičnu gimnaziju u splitskome Sjemeništu. Na Bogosloviji u Splitu završio je dvije godine filozofije, a Teološki fakultet na Gregorijani u Rimu gdje je i doktorirao iz misiologije.

Nakon studija u Rimu za svećenika je zaređen u hvarskoj katedrali sv. Stjepana u lipnju 1977. nakon čega se vraća u Rim i upisuje studije na Diplomatskoj akademiji Svete Stolice. Na Pravnome fakultetu papinskoga sveučilišta postiže magisterij iz kanonskoga prava te iste godine prelazi u diplomatsku službu Svete Stolice.

Osim materinskoga hrvatskog jezika, odlično govori talijanski, francuski, engleski, njemački, španjolski, poljski, ruski i ukrajinski.

U hvarskoj katedrali sv. Stjepana, za biskupa ga je u srpnju 1999. zaredio državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije