Mubarak i Powell o Bliskom istoku, Iraku i Sudanu

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell sastao se u srijedu u Kairu s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i nakon razgovora koji je kao teme sadržavao Bliski istok, Irak i Sudan izjavio da je "sretan što je počeo strateški dijalog s Egiptom".

Kairo i Washington "dijele ista stajališta o sporazumu palestinskog premijera Jasera Arafata i premijera Ahmeda Koreija koji će pomoći ispunjenu palestinskih obaveza iz bliskoistočnog mirovnog plana", rekao je nakon susreta glasnogovornik egipatskog predsjednika. Radi se o sporazumu postignutom u utorak kojim je Arafat dio svojih ovlasti iz područja sigurnosne politike prenio da Koreija.

Powell i Mubarak su također razgovarali o izraelskom planu povlačenja iz Gaze, za kojeg Kairo kaže da se mora provesti u cjelosti.

Powell se nalazi na svjetskoj turneji, u sklopu koje je već posjetio Mađarsku, a put ćeg još odvesti u Sudijsku Arabiju, Kuvajt, BiH i Poljsku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat i Sjedinjene Države suglasne su da vladi u Kartumu treba dati još vremena kako bi ispunila svoje obaveze u Darfuru, ratom i humanitarnom krizom zahvaćenom regijom na zapadu Sudana. Ali ukoliko to ne učini, sudanskoj vladi prijete sankcije Europske unije i Sjedinjenih Država.

Obje zemlje također podržavaju proces demokratizacije i stabilizacije Iraka.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara