54.198.78.121 US
 

MUP i HNB: U 17 gradova nađene 132 krivotvorene novčanice od 1000 kuna

Piše:
petak, 11.7.2003. 14:21
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO unutarnjih poslova (MUP) i Hrvatska narodna banka (HNB) ponovno su danas upozorili na pojavu krivotvorenih novčanica od 1000 kuna kojih je u posljednjih dvadesetak dana u 17 gradova pronađeno 132.

Od 22. lipnja do 9. srpnja 92 novčanice pronađene su prilikom obrade pologa u Financijskoj agenciji i bankama, a 40 krivotvorina zaplijenila je policija u dosadašnjoj kriminalističkoj obradi, kaže se u zajedničkom priopćenju MUP-a i HNB-a.

Krivotvore novčanice otkrivene su u Belom Manastiru, Bjelovaru, Crikvenici, Đakovu, Našicama, Novoj Gradiški, Novskoj, Okučanima, Opatiji, Osijeku, Rijeci, Rovinju, Sesvetama, Slavonskome Brodu, Slunju, Velikoj Gorici i Zagrebu.

U opticaj su najčešće stavljene plaćanjem manjih računa u trgovinama, benzinskim postajama, kioscima i kafićima.

Sve krivotvorene novčanice nose datum izdanja 31. listopada 1993. godine.

Policija je do sada zbog stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica od 1000 kuna, odnosno kaznenog djela krivotvorenja novca podnijela kaznene prijave protiv 12 osoba.

MUP i HNB podsjećaju da je krivotvorene novčanice relativno lako prepoznati po izrazito žućkastoj boji papira sjajne površine, ali i po obrubljenosti crteža portreta uskim zamrljanim pojasom, odnosno razdvajanjem crteža portreta od crteža podloge uskim neotisnutim pojasom.

Isto tako i po imitiranoj zaštitnoj niti koja nije ugrađena u papirnu masu pa se ne može vidjeti gledajući prema svijetlu kao kontinuirana nit. Vodeni znak je također imitiran dotiskivanjem na donjem dijelu naličja krivotvorene novčanice, a promatrano prema svjetlu vidljiv je crtež portreta zadebljanih, tamnožućkastih kontura koji svojim izgledom odstupa od izgleda portreta u vodenom znaku originalne novčanice, koji je sivkastih kontura.

Uz to, boje na crtežu portreta su svjetlijih sivih nijansi, dok su u originalu ti crteži tamnih nijansi, crteži i boja na podlozi su mutni i nejasni, a tekst tiskan mikropismom mutan je i nečitljiv.

HNB je dala nalog svim financijskim institucijama da iz prometa povuku sve novčanice za koje znaju ili imaju dovoljno razloga vjerovati da su krivotvorine. Takve novčanice hitno treba dostaviti u HNB radi utvrđivanja autentičnosti, te o tome odmah izvijestiti policiju.

Pravne i fizičke osobe pozivaju se da prilikom poslovanja s gotovim novcem obrate pozornost na autentičnost novčanica od 1000 kuna i da o mogućim sumnjivim novčanicama odmah obavijeste policiju.

U MUP-u i HNB-u kažu da se kriminalistička obrada nastavlja s ciljem utvrđivanja porijekla krivotvorenoga novca i otkrivanja drugih sudionika u rasparčavanju krivotvorenih novčanica.

(Hina) pp/ggrb so

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije